Front-end или back-end? Кое да изберем?

В света на уеб дизайна и разработката повечето професионалисти се придържат към front или back-end през цялата си кариера. Въпреки че има много разработчици, които могат да се справят с  двата типа кодиране, те са малцинство. Повечето уеб разработчици започват да учат front-end кодиране и решават да превърнат това в своя специалност, защото се докосва до творческата им страна, тези ,пък които се занимават с back-end се наслаждават на аспектите на функционалното програмиране и създаването на уеб приложения.

Back-end уеб разработчиците често казват, че не се чувстват достатъчно креативни; освен това те не се интересуват от постоянни искания за промяна от клиенти, които са критични към това, което виждат. Тези проблеми не са толкова чести в back-end кодирането, защото повечето клиенти нe разбират какво представлява и не правят проблем стига всичко да работи. Има още едно предимство на back-end операциите и то е свързано с общата им стабилност. Като се замислите, разработката на front-end винаги е много динамична. Помните ли, когато Apple започна кампания за премахване на Adobe Flash, за да увеличи сигурността? Това накара много front-end разработчици да бързат да научат JavaScript, Canvas и CSS3.

В настоящото състояние на разработката на уебсайтове, back-end уеб разработчиците са програмистите на софтуерни приложения от миналото. Промяната, която изпитват, е много по-постепенна в сравнение с тази, с която трябва да се справят техните колеги от front-end – тя включва много нови стилове и тенденции.

Back-end уеб разработчиците винаги ще са необходими поради няколко причини. Ако вашият работодател има специално приложение за управление на разходите на компанията, тогава сървърен уеб разработчик ще ви помогне да намерите начини да се отървете от излишната информация, както и да рационализира взаимодействието на потребителя. Има много компании, които използват услугите на back-end уеб разработчиците, за да подобрят удовлетвореността  на клиентите, като използват сложни методи , за да определят конкретните действия на потребителите.

Умения на front-end разработчик

Front-end разработчиците се занимават с потребителския код на уебсайта, който обхваща визуалното и цялостно оформление на сайта. Но вниманието им не е ограничено само до това сайтът да изглежда добре. Уебсайтът също трябва да функционира по начин, който е лесен за навигация от потребителя.

Front-end разработчиците трябва да имат отлична комуникация и да могат да си сътрудничат с други хора в компанията. Те също трябва да могат да мислят мащабно и да си представят крайния продукт. Този холистичен поглед се различава от този на back-end разработчика, който често се фокусира върху различни части от сайта.

Емпатията също е важна, тъй като front-end разработчици трябва да се поставят на мястото на крайните потребители и да имат предвид всички детайли.

Умения на back-end разработчик

Ако front-end разработчиците са фокусирани върху функциите, които осигуряват уебсайта да има добра визия и да е лесен за навигация, back-end разработчиците са фокусирани върху изграждането и поддържането на инфраструктурата, която позволява на тези функции да съществуват.

Най-търсените умения за back-end разработчиците включват езици за програмиране и работа с бази данни. Техническите умения в Java®, PHP, JavaScript® и Python® са задължителни.

Освен тях, успешните професионалисти на тази позиция са аналитични и педантични. Те се чувстват в „свои води“  ,когато са изправени пред предизвикателството да намерят необходимият метод, за да направят един уебсайт едновременно напълно функционален и способен да отговори на нуждите на бизнеса.

Важно е back-end разработчиците да имат способността бързо да разкодират това, което се иска от тях. Устремът и самомотивацията са идеални характеристики за кандидатите на тази позиция.

И така, кое да избера?

Надяваме се, че имате по-добра представа относно дебата за разработчиците от front-end и back-end.

Ако се интересувате повече от естетиката, отколкото от трудните алгоритми и настройването на сложни системи, трябва да се занимавате с front-end.

Това не означава, че е лесно да бъдеш front end разработчик. За да бъдете страхотен, ще трябва да овладеете множество методи и модели. Ще ви отнеме много време, за да знаете достатъчно и да можете да допринасяте за напреднали проекти.

От друга страна, back-end разработчиците се справят малко по-лесно в началото. Ако приемем, че знаете това което трябва, кривата на обучение е малко по-плавна. Това е така, защото back end разработчиците обикновено се специализират в специфични области, докато front-end специалистите трябва да знаят всичко, свързано с HTML, CSS и JavaScript.

2560 1920 Code Academy

Даниела има над 6 години опит като програмист с различни видове технологии в разнообразни проекти, като инсталатори, replication server-и и cloud service-и. Последните няколко години разработва Cloud Service-и с Java и Spring. Даниела обича да преподава, защото това й дава възможност, споделяйки своите знания и опит, да помогне на своите курсисти да стартират една успешна IT кариера.

Димитър е програмист с дългогодишна практика и опит в разработката на комуникационни системи, софтуери и бази данни. Започнал е кариерата си в Институт по компютърни и комуникационни системи към БАН. Участвал е в международни и български проекти и е водил упражнения в Техническия университет в София. Участвал е в разработката на билинг системи, фискални устройства, VoIP, цифрова телевизия, аптечен и складов софтуер, игри и много други. Димитър използва C, C++, Python, Perl, JavaScript, HTML, PHP, PL/SQL, PostgreSQL, MySQL, MS SQL, Delphi. Димитър е извор на техническо познание. Той ще те подкрепя във времето, отделено за самоподготовка, винаги когато имаш въпрос или ситуация, към която не си сигурен как да подходиш.

Катя има дългогодишен опит в организирането и провеждането на бизнес обучения за умения и обучение на обучители. Тя е специалист по комуникация, работа в екип, мениджмънт и продажби. Катя ще ти даде ценни насоки за това как най-добре да презентираш своята работа, как да подреждаш и изпълняваш задачите си по приоритет, както и как с лекота да общуваш с колегите. Тези умения са точно толкова ключови за успешната ти кариера, колкото овладяването на технологиите за програмиране.

Стела е обучител с над петнайсетгодишен опит в обучението и развитието на персонал на различни йерархични нива. Специалист е в областта на обученията за формиране и подобряване на уменията за общуване и развитие на екипи. С нейна помощ ще овладееш способността да общуваш с ръководството и колегите и да задаваш правилните въпроси. Тези умения ще ти бъдат изключително полезни, когато започнеш работа като програмист. Стела е сертифицирана за треньор на групово-психодинамичен тренинг.

Александър има над 20 години опит в информационните технологии. Завършил е успешно над 25 проекта базирани на Java, JavaScript, SQL, Pl/SQL и Python технологии. В момента работи като консултант в областта на Quality Assurance и Information Security за водещи финансови институции в Европа. Сертифициран ISTQB Advanced Level, SCRUM Master, PRINCE2 и ISO27001 ISMS Information Security Lead Auditor.

Анастас е програмист с над трийсетгодишна практика. Участвал е в разработката на много проекти за телекоми, финансови институции, игри и други бизнес системи. Две години от кариерата си е бил университетски преподавател. Днес предпочита да програмира на С++, но има голям опит с Java, Python, C, Pro*C, PL и PL SQL. За него всеки език за програмиране е само още едно изразно средство, което му помага да си свърши работата. Анастас притежава умението да предава на разбираем език и най-сложната материя. За него няма тайни в програмирането и той с удоволствие ще те води в първите ти стъпки от обучението.

Валентин е Java програмист с повече от 20 години опит. Специалността му е Java & SPRING. Работил е по много и разнообразни проекти. Можеш да разгледаш Linkedin профила му за повече информация. Едно от нещата, които най-много обича, е да преподава. Успешно води курса за професия Back-end Junior Developer с профил Java в първия сезон на CODE ACADEMY и спечели симпатиите на курсистите с неподправения си стил и разбираемия начин на преподаване.

Елена е  програмист с близо седем  години професионален опит. Завършила е висшето си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“- степен Бакалавър. По време на следването си Елена е била и асистент преподавател за повече от една година – Programming Fundamentals & OOP in C++. Към днешна дата е част от екипа преподаватели към избираемата дисциплина  “Разработка на Front-End Web” във ФМИ към Софийски Университет „Климент Охридски“. Извън преподаването и програмирането, дизайнът е нещо, с което обича да се занимава през свободното си време.

Разработвала множество проекти през годините, Елена има желанието да предаде знанията си на тези, които тепърва тръгват по нейните стъпки.

Иво е софтуерен инженер с над осем години професионален опит. Завършил e висшето си образование в Технически Университет – София, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” – степен Бакалавър. Той води и обучава екипи от програмисти повече от 5 години. Работил по множество големи проекти в сферата на Blockchain, Fintech, Real Estate. Към днешна дата управлява компания за разработка на софтуер и софтуерни консултации. Има страст към високите скорости, като редовно може да го намерите на пистата, било то с картинг или личния му автомобил.

Петър е програмист с повече от 9 години опит. Определя себе си като нестандартен софтуерен инженер. Опитът му е изцяло ориентиран около Python като преминава през различни софтуерни проекти в пътя си дотук. Стартира работа в сектора на шега, по-време на подготовката си за държавен изпит по Финанси. От тогава досега вярва, че най-красивото нещо на професията на програмиста е, че можеш да учиш всеки ден и, колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че имаш още много за учене. Да решава бизнес проблеми посредством програмни решения е нещото, което го кара да се усмихва всеки ден. Споделя, че когато получава предложение да води курс в Code Academy, не се и замисля, а се съгласява да влезе в това предизвикателство веднага. “Изключително важно е да трупаш знания, но е дори по-важно да ги споделяш с хората, които имат интерес към тях.”

Светлана е специалист с Java и Spring, но познава още езиците C, C++, VB, JS, HTML, CSS и SQL. Има над 5 години професионален опит в разработката на различни проекти. “Обичам да преподавам, защото помагайки на младите колеги да развият уменията си в разработката на софтуер, успявам да организирам и систематизирам по-добре собствените си знания. По този начин израстваме заедно!“ – казва тя. Опитът й като лектор е повече от 10 години, като в момента освен водещ на модула Spring Boot, тя преподава и в ТУ София – университетът, в който е придобила бакалавърската си степен в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Стефан е софтуерен архитект, с повече от девет години практически опит като програмист. Той има отлични познания в богат пакет от технологии, сред които Java и Spring. Стефан е вдъхновяващ и обича преподаването, с което се е занимавал също, като хоноруван асистент в ТУ София. В свободното си време чете, плува и играе комютърни игри. От него ще можеш да почерпиш целият извор от знания, който ти е нужен за твоята кариерна реализация.

Йо има повече от 12 години опит с управление на проекти и екипи. Проектът Code Academy e без съмнения нейният най-любим сред тях. Срещата от близо с програмирането и хората, които са или искат да станат програмисти, тя счита за преломен момент в кариерата си. Поради липса на по-подходящо сравнение, ще сравним този момент с любов от пръв поглед 😊 За нея няма нищо по-хубаво от това да вижда как обучаващите се в академията постигат целта си – да се реализират след края на обучението. И тя работи с цялото си същество в тази посока.

Ани е ентусиазирана и силно мотивирана личност. Има икономическо образование, но страстта й е динамичната работа в областта на човешките ресурси. Обича да комуникира с будни и образовани хора и целта й е да улесни навлизането им в ИТ сектора, като насърчава прогреса и успеха им. Тя е човекът, който ще върви редом с теб по време на обучението ти и ще размаха пръст при нужда. Твоят успех е нейната мисия.

Галя има образование в областта на финансите и дългогодишно приятелство с числата, но винаги е била привлечена от работата с хора и комуникацията е нейното нещо. Работи с екипа на академията по различни проекти от 12 години и приема проекта Code Academy като лична кауза. Вдъхновява се от възможността да подкрепи всеки, пожелал да промени живота си и да стане програмист. Готова е винаги да помогне с мотивацията на тези, които са загубили увереност и имат нужда от приятелско рамо и подкрепа.

Ваня е ментор в нашата програма. Работи като програмист от три години с Java + Spring, Golang, TypeScript + Angular. Да предава своите знания на тепърва прохождащи в сферата е нейно призвание. В свободното си време чете книги и помага на бездомни животни. Има три кучета, които е осиновила. Ваня винаги ще бъде до теб, за да ти помогне да се сбориш успешно с бъговете в кода, който пишеш.


Търсете тук