Как да водим преговори за заплата на интервю за джуниърска позиция: Съвети за успешно получаване на справедливо възнаграждение

Влизането в света на информационните технологии като джуниър програмист може да бъде зашеметяващо приключение, но често идва с преговори за заплата. Преговорите за възнаграждение са важна стъпка в процеса на започване на работа и могат да определят вашите финанси и мотивация. В тази статия ще разгледаме няколко съвета и стратегии, които могат да ви помогнат да водите успешни преговори за заплата, когато кандидатствате за джуниърска позиция в областта на информационните технологии.

Подготовка и проучване:

 1. Изучете средната заплата за джуниър програмист в региона ви:
  • Преди интервюто, научете средната заплата за джуниър програмист във вашия регион. Това ще ви предостави реалистична основа за преговори.
  • Пояснение: Познаването на текущите стандарти за заплатите  в областта ви ще ви помогне да се насочите към конкретни и реалистични цифри по време на преговорите.
 2. Оценете своите знания и умения:
  • Направете оценка на своите умения, образование и опит. Този анализ ще ви помогне да аргументирате стойността си за компанията.
  • Пояснение: Подчертайте специфични примери от предишни проекти или обучения, които допринасят към вашия уникален принос към екипа.
 3. Поговорете с професионалисти в областта:
  • Консултирайте се с настоящи джуниър програмисти или професионалисти в индустрията, за да разберете какви са обичайните възнаграждения и какви могат да бъдат реалистичните ви очаквания.
  • Пояснение: Разговорите с колеги в индустрията ви позволяват да получите реални представи и да разберете какво може да се очаква в сегашните условия на пазара.

Стратегии по време на преговори за заплата:

 1. Подчертайте своите умения и принос:
  • Покажете какво умеете и каква стойност можете да добавите към екипа. Аргументирайте възнаграждението си в контекста на вашите умения и опит.
  • Пояснение: Привлечете вниманието към специфични примери от предишни задачи, които илюстрират вашия опит в решаването на проблеми и постигането на цели.
 2. Бъдете гъвкави, но ясни:
  • Изразете отвореност за преговори, но бъдете ясни по отношение на вашия минимум. Покажете гъвкавост, но същевременно изпратете ясен сигнал за стойността си.
  • Пояснение: Демонстрирането на гъвкавост може да подчертае вашата готовност за сътрудничество, но яснотата ви ще предотврати недоразумения по време на преговорите.
 3. Използвайте ключови думи:
  • Използвайте ключови думи като „способен“, „мотивиран“, „със забележителни умения“, за да подчертаете вашата стойност и готовност за растеж.
  • Пояснение: Изборът на правилни думи може да въздейства позитивно върху вашия образ и стойност пред работодателя.

Съвети за успешно приключване на преговори за заплата:

 1. Не показвайте прекалено рано желание за съгласие:
  • Не се съгласявайте веднага с първата предложена заплата. Изчакайте и разберете по-добре контекста преди да дадете конкретен отговор.
  • Пояснение: Показването на увереност и стратегическото отлагане преди да дадете окончателен отговор може да подобри вашата позиция по време на преговорите.
 2. Бъдете позитивни и професионални:
  • Поддържайте положителен тон през целия процес. Професионализмът и позитивната атмосфера са ключови за успешните преговори.
  • Пояснение: Коректната и приятелска връзка с работодателя ще подобри шансовете ви за успешни преговори и сътрудничество в бъдеще.
 3. Спокойно обяснете очакванията ви за заплата:
  • Ако ви бъде зададен въпрос за вашите очаквания, дайте разумен и аргументиран отговор. Обосновете сумата, която искате, с вашите умения и опит.
  • Пояснение: Яснотата по отношение на вашите очаквания и обосновката им са ключови за изграждането на консенсус.
 4. Разговаряйте за допълнителни бонуси и придобивки:
  • Обсъдете допълнителни бонуси, като бонуси за постигнати резултати, обучения или допълнителни придобивки. Това може да компенсира допълнително стойността на заплатата.
  • Пояснение: Придаването на внимание на цялостните компенсации, включително бонуси и придобивки, може да допринесе за вашата обща удовлетвореност от работата.

Какво да избягвате по време на преговори за заплата:

 1. Избягвайте прекомерна скромност:
  • Не се стеснявайте да говорите за своите постижения и качества. Скромността е важна, но не до степен, която да скрие вашата стойност.
  • Пояснение: Покажете смелостта си да говорите открито за вашия принос и стойност към екипа.
 2. Не прекалявайте с претенциите:
  • Бъдете реалистични в очакванията си. Претенциите, които са прекалено високи, могат да окажат отрицателно въздействие на процеса на преговори.
  • Пояснение: Придържането към реализма във вашия обхват от заплати подчертава вашата способност за реалистични преценки и сътрудничество.

Преговорите за заплата не трябва да бъдат страшни – те са част от професионалния процес. Със справедлив и аргументиран подход, джуниър програмистът може успешно да преговаря за заплата, която отразява стойността му. Помнете, че преговорите не са само за заплатата, но и за цялостните условия на труд и възможности за развитие. Съчетайте гъвкавостта си със сигурността в стойността си, и ще бъдете на път да получите справедливо възнаграждение за своите усилия и умения.

2048 1795 Code Academy

Даниела има над 6 години опит като програмист с различни видове технологии в разнообразни проекти, като инсталатори, replication server-и и cloud service-и. Последните няколко години разработва Cloud Service-и с Java и Spring. Даниела обича да преподава, защото това й дава възможност, споделяйки своите знания и опит, да помогне на своите курсисти да стартират една успешна IT кариера.

Димитър е програмист с дългогодишна практика и опит в разработката на комуникационни системи, софтуери и бази данни. Започнал е кариерата си в Институт по компютърни и комуникационни системи към БАН. Участвал е в международни и български проекти и е водил упражнения в Техническия университет в София. Участвал е в разработката на билинг системи, фискални устройства, VoIP, цифрова телевизия, аптечен и складов софтуер, игри и много други. Димитър използва C, C++, Python, Perl, JavaScript, HTML, PHP, PL/SQL, PostgreSQL, MySQL, MS SQL, Delphi. Димитър е извор на техническо познание. Той ще те подкрепя във времето, отделено за самоподготовка, винаги когато имаш въпрос или ситуация, към която не си сигурен как да подходиш.

Катя има дългогодишен опит в организирането и провеждането на бизнес обучения за умения и обучение на обучители. Тя е специалист по комуникация, работа в екип, мениджмънт и продажби. Катя ще ти даде ценни насоки за това как най-добре да презентираш своята работа, как да подреждаш и изпълняваш задачите си по приоритет, както и как с лекота да общуваш с колегите. Тези умения са точно толкова ключови за успешната ти кариера, колкото овладяването на технологиите за програмиране.

Стела е обучител с над петнайсетгодишен опит в обучението и развитието на персонал на различни йерархични нива. Специалист е в областта на обученията за формиране и подобряване на уменията за общуване и развитие на екипи. С нейна помощ ще овладееш способността да общуваш с ръководството и колегите и да задаваш правилните въпроси. Тези умения ще ти бъдат изключително полезни, когато започнеш работа като програмист. Стела е сертифицирана за треньор на групово-психодинамичен тренинг.

Александър има над 20 години опит в информационните технологии. Завършил е успешно над 25 проекта базирани на Java, JavaScript, SQL, Pl/SQL и Python технологии. В момента работи като консултант в областта на Quality Assurance и Information Security за водещи финансови институции в Европа. Сертифициран ISTQB Advanced Level, SCRUM Master, PRINCE2 и ISO27001 ISMS Information Security Lead Auditor.

Анастас е програмист с над трийсетгодишна практика. Участвал е в разработката на много проекти за телекоми, финансови институции, игри и други бизнес системи. Две години от кариерата си е бил университетски преподавател. Днес предпочита да програмира на С++, но има голям опит с Java, Python, C, Pro*C, PL и PL SQL. За него всеки език за програмиране е само още едно изразно средство, което му помага да си свърши работата. Анастас притежава умението да предава на разбираем език и най-сложната материя. За него няма тайни в програмирането и той с удоволствие ще те води в първите ти стъпки от обучението.

Валентин е Java програмист с повече от 20 години опит. Специалността му е Java & SPRING. Работил е по много и разнообразни проекти. Можеш да разгледаш Linkedin профила му за повече информация. Едно от нещата, които най-много обича, е да преподава. Успешно води курса за професия Back-end Junior Developer с профил Java в първия сезон на CODE ACADEMY и спечели симпатиите на курсистите с неподправения си стил и разбираемия начин на преподаване.

Елена е  програмист с близо седем  години професионален опит. Завършила е висшето си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“- степен Бакалавър. По време на следването си Елена е била и асистент преподавател за повече от една година – Programming Fundamentals & OOP in C++. Към днешна дата е част от екипа преподаватели към избираемата дисциплина  “Разработка на Front-End Web” във ФМИ към Софийски Университет „Климент Охридски“. Извън преподаването и програмирането, дизайнът е нещо, с което обича да се занимава през свободното си време.

Разработвала множество проекти през годините, Елена има желанието да предаде знанията си на тези, които тепърва тръгват по нейните стъпки.

Иво е софтуерен инженер с над осем години професионален опит. Завършил e висшето си образование в Технически Университет – София, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” – степен Бакалавър. Той води и обучава екипи от програмисти повече от 5 години. Работил по множество големи проекти в сферата на Blockchain, Fintech, Real Estate. Към днешна дата управлява компания за разработка на софтуер и софтуерни консултации. Има страст към високите скорости, като редовно може да го намерите на пистата, било то с картинг или личния му автомобил.

Петър е програмист с повече от 9 години опит. Определя себе си като нестандартен софтуерен инженер. Опитът му е изцяло ориентиран около Python като преминава през различни софтуерни проекти в пътя си дотук. Стартира работа в сектора на шега, по-време на подготовката си за държавен изпит по Финанси. От тогава досега вярва, че най-красивото нещо на професията на програмиста е, че можеш да учиш всеки ден и, колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че имаш още много за учене. Да решава бизнес проблеми посредством програмни решения е нещото, което го кара да се усмихва всеки ден. Споделя, че когато получава предложение да води курс в Code Academy, не се и замисля, а се съгласява да влезе в това предизвикателство веднага. “Изключително важно е да трупаш знания, но е дори по-важно да ги споделяш с хората, които имат интерес към тях.”

Светлана е специалист с Java и Spring, но познава още езиците C, C++, VB, JS, HTML, CSS и SQL. Има над 5 години професионален опит в разработката на различни проекти. “Обичам да преподавам, защото помагайки на младите колеги да развият уменията си в разработката на софтуер, успявам да организирам и систематизирам по-добре собствените си знания. По този начин израстваме заедно!“ – казва тя. Опитът й като лектор е повече от 10 години, като в момента освен водещ на модула Spring Boot, тя преподава и в ТУ София – университетът, в който е придобила бакалавърската си степен в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Стефан е софтуерен архитект, с повече от девет години практически опит като програмист. Той има отлични познания в богат пакет от технологии, сред които Java и Spring. Стефан е вдъхновяващ и обича преподаването, с което се е занимавал също, като хоноруван асистент в ТУ София. В свободното си време чете, плува и играе комютърни игри. От него ще можеш да почерпиш целият извор от знания, който ти е нужен за твоята кариерна реализация.

Йо има повече от 12 години опит с управление на проекти и екипи. Проектът Code Academy e без съмнения нейният най-любим сред тях. Срещата от близо с програмирането и хората, които са или искат да станат програмисти, тя счита за преломен момент в кариерата си. Поради липса на по-подходящо сравнение, ще сравним този момент с любов от пръв поглед 😊 За нея няма нищо по-хубаво от това да вижда как обучаващите се в академията постигат целта си – да се реализират след края на обучението. И тя работи с цялото си същество в тази посока.

Ани е ентусиазирана и силно мотивирана личност. Има икономическо образование, но страстта й е динамичната работа в областта на човешките ресурси. Обича да комуникира с будни и образовани хора и целта й е да улесни навлизането им в ИТ сектора, като насърчава прогреса и успеха им. Тя е човекът, който ще върви редом с теб по време на обучението ти и ще размаха пръст при нужда. Твоят успех е нейната мисия.

Галя има образование в областта на финансите и дългогодишно приятелство с числата, но винаги е била привлечена от работата с хора и комуникацията е нейното нещо. Работи с екипа на академията по различни проекти от 12 години и приема проекта Code Academy като лична кауза. Вдъхновява се от възможността да подкрепи всеки, пожелал да промени живота си и да стане програмист. Готова е винаги да помогне с мотивацията на тези, които са загубили увереност и имат нужда от приятелско рамо и подкрепа.

Ваня е ментор в нашата програма. Работи като програмист от три години с Java + Spring, Golang, TypeScript + Angular. Да предава своите знания на тепърва прохождащи в сферата е нейно призвание. В свободното си време чете книги и помага на бездомни животни. Има три кучета, които е осиновила. Ваня винаги ще бъде до теб, за да ти помогне да се сбориш успешно с бъговете в кода, който пишеш.


Търсете тук