ИТ собствен продукт или ИТ аутсорсинг?

Аутсорсингът на ИТ (информационни технологии) започна през 80-те години на миналия век и продължава да доминира в индустрията. Днес започваме да виждаме как нещата се променят , тъй като все повече и повече компании искат да разработват собствен продукт  и гледат на ИТ като на стратегическа функция, достойна за вътрешни ресурси и ангажираност.

Решението дали ИТ услуги да бъдат вътрешни със собствен продукт или извършвани от външни изпълнители е от важно значение и няма правилен отговор.

За по-големите ИТ компании, често има смисъл да разработват собствен продукт. За компании с по-малко ресурси, аутсорсингът се явява като по-подходящата опция. Но какво да кажем за компаниите по средата? Какъв е най-добрият вариант за тях?

ИТ функцията в средно голяма компания

В повечето средно големи компании ИТ играе важна роля. Основните ИТ функции включват:

 • Операции в центъра за данни;
 • Разработка на приложения;
 • Поддръжка на ИТ служители;
 • Поддръжка на крайния потребител.

В тях операциите на центровете за данни често се разглеждат като стока. Въпреки това, тъй като софтуерът като услуга (SAAS) и облачните модели продължават да доминират, центровете за данни не са толкова важни, колкото бяха преди. А що се отнася до поддръжката на потребителите, автоматизацията започва бързо да заменя човешката поддръжка и променя начина за аутсорсване на тази функция.

Набор от ИТ професионални умения

Много компании започват да гледат на ИТ като на стратегическа функция. ИТ специалистът трябва да притежава уникален набор от умения:

 

 • Гарантиране на качеството, което е от основно значение за разработването на софтуер и системи.
 • Документация за отбелязване на процеси и продукти за колегите ИТ професионалисти.
 • Бази данни, тъй като те са в основата на повечето софтуерни програми.
 • Мрежи, защото всичко е свързано и разбирането им е от ключово значение за отстраняването на проблеми.
 • HTML, за кодиране на уебсайт в краен случай.
 • Microsoft Office, тъй като е от ключово значение и е широко разпространено на работното място.

Допълнителните умения, често желани от ИТ специалистите, включват:

 • Програмиране/разработка на приложения
 • Управление на проекти
 • техническа поддръжка
 • Управление на сигурността
 • Разработка на уеб сайт
 • Бизнес разузнаване/аналитика

 

Плюсове и минуси на аутсорсинг на ИТ

Сега, след като разгледахме ИТ функциите в повечето организации и желания набор от  умения, нека се потопим в някои предимства и недостатъци на аутсорсинг на ИТ:

Предимства:

 • Оперативни разходи. Аутсорсването на която и да е функция в организацията намалява разходите, свързани с наемането на служители, които да изпълняват тази функция. Компанията може да има по-малко разходи и да спечели предимства, като групови покупки, за необходимия софтуер чрез техния ИТ доставчик.
 • Освобождава вътрешни ресурси. Ако ИТ не е централна за конкретния продукт или услуга, може да има смисъл да се аутсорсне на външен изпълнител и да се освободят ресурси за ключови вътрешни функции. След това ще останат повече средства за други елементи, пряко свързани с продукти или услуги на компанията.
 • Наемане на експерти. Аутсорсингът има смисъл, когато компанията се нуждае от екип от ИТ експерти, които да се справят със специфичните нужди. Фирмите за ИТ аутсорсинг често работят усилено, за да наемат и задържат най-добрите и умни ИТ специалисти, предавайки този опит на компания, която търси външни изпълнители.
 • Намаляване на риска. Технологията за управление на бизнес може да бъде скъпа. Доставчиците на ИТ аутсорсинг работят с множество клиенти и са в крак с най-добрите практики и софтуер, което може да намали рисковете за компанията.
 • Конкуренция с други компании. Аутсорсингът на ИТ може да помогне на компанията да получи достъп до технологични ресурси, за да се съревновава с по-големите си конкуренти – ресурси, до които иначе не биха могли да получат достъп. Това може да създаде по-равнопоставени условия между големите и по-малките компании.

Недостатъци:

 • Правилният продавач. Намирането на подходящия доставчик за аутсорсинг на ИТ е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Тъй като ИТ засяга всичко в повечето организации, трябва да се намери доставчик, който е подходящ за всички нужди и фирмената култура.
 • Загуба на контрол. Дори когато се възлага ИТ на външни изпълнители, компанията не може (и никога не трябва) да се отдалечава от ИТ функцията. Ще има нужда от служител, който е запознат с ИТ, за да наблюдава доставчика и да се увери, че прави това, за което е нает.
 • Престой. Добрият ИТ доставчик ще има план за бързо реагиране при извънредни ситуации. Въпреки това, нуждите на по-голям клиент може да имат предимство, изтласквайки въпросната „спешна ситуация“ на заден план.
 • Познаване на мрежата. Вътрешният ИТ ще бъде по-добре информиран за мрежата на компанията. Ако се използва аутсорсинг,  външният специалист ще се нуждае от време, за да се развие и да я научи.
 • Сигурност и отговорност. Привличането на външна компания може да направи проблемите около информацията и сигурността по-голяма отговорност. Това потенциално е по-голям проблем при използване на чуждестранна компания, където законите относно поверителността и сигурността може да са различни. Важно е да се задават много въпроси относно това как продавачът ще защити чувствителните данни, включително информацията за служителите и информацията, свързана с продукта.
2000 2000 Code Academy

Даниела има над 6 години опит като програмист с различни видове технологии в разнообразни проекти, като инсталатори, replication server-и и cloud service-и. Последните няколко години разработва Cloud Service-и с Java и Spring. Даниела обича да преподава, защото това й дава възможност, споделяйки своите знания и опит, да помогне на своите курсисти да стартират една успешна IT кариера.

Димитър е програмист с дългогодишна практика и опит в разработката на комуникационни системи, софтуери и бази данни. Започнал е кариерата си в Институт по компютърни и комуникационни системи към БАН. Участвал е в международни и български проекти и е водил упражнения в Техническия университет в София. Участвал е в разработката на билинг системи, фискални устройства, VoIP, цифрова телевизия, аптечен и складов софтуер, игри и много други. Димитър използва C, C++, Python, Perl, JavaScript, HTML, PHP, PL/SQL, PostgreSQL, MySQL, MS SQL, Delphi. Димитър е извор на техническо познание. Той ще те подкрепя във времето, отделено за самоподготовка, винаги когато имаш въпрос или ситуация, към която не си сигурен как да подходиш.

Катя има дългогодишен опит в организирането и провеждането на бизнес обучения за умения и обучение на обучители. Тя е специалист по комуникация, работа в екип, мениджмънт и продажби. Катя ще ти даде ценни насоки за това как най-добре да презентираш своята работа, как да подреждаш и изпълняваш задачите си по приоритет, както и как с лекота да общуваш с колегите. Тези умения са точно толкова ключови за успешната ти кариера, колкото овладяването на технологиите за програмиране.

Стела е обучител с над петнайсетгодишен опит в обучението и развитието на персонал на различни йерархични нива. Специалист е в областта на обученията за формиране и подобряване на уменията за общуване и развитие на екипи. С нейна помощ ще овладееш способността да общуваш с ръководството и колегите и да задаваш правилните въпроси. Тези умения ще ти бъдат изключително полезни, когато започнеш работа като програмист. Стела е сертифицирана за треньор на групово-психодинамичен тренинг.

Александър има над 20 години опит в информационните технологии. Завършил е успешно над 25 проекта базирани на Java, JavaScript, SQL, Pl/SQL и Python технологии. В момента работи като консултант в областта на Quality Assurance и Information Security за водещи финансови институции в Европа. Сертифициран ISTQB Advanced Level, SCRUM Master, PRINCE2 и ISO27001 ISMS Information Security Lead Auditor.

Анастас е програмист с над трийсетгодишна практика. Участвал е в разработката на много проекти за телекоми, финансови институции, игри и други бизнес системи. Две години от кариерата си е бил университетски преподавател. Днес предпочита да програмира на С++, но има голям опит с Java, Python, C, Pro*C, PL и PL SQL. За него всеки език за програмиране е само още едно изразно средство, което му помага да си свърши работата. Анастас притежава умението да предава на разбираем език и най-сложната материя. За него няма тайни в програмирането и той с удоволствие ще те води в първите ти стъпки от обучението.

Валентин е Java програмист с повече от 20 години опит. Специалността му е Java & SPRING. Работил е по много и разнообразни проекти. Можеш да разгледаш Linkedin профила му за повече информация. Едно от нещата, които най-много обича, е да преподава. Успешно води курса за професия Back-end Junior Developer с профил Java в първия сезон на CODE ACADEMY и спечели симпатиите на курсистите с неподправения си стил и разбираемия начин на преподаване.

Елена е  програмист с близо седем  години професионален опит. Завършила е висшето си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“- степен Бакалавър. По време на следването си Елена е била и асистент преподавател за повече от една година – Programming Fundamentals & OOP in C++. Към днешна дата е част от екипа преподаватели към избираемата дисциплина  “Разработка на Front-End Web” във ФМИ към Софийски Университет „Климент Охридски“. Извън преподаването и програмирането, дизайнът е нещо, с което обича да се занимава през свободното си време.

Разработвала множество проекти през годините, Елена има желанието да предаде знанията си на тези, които тепърва тръгват по нейните стъпки.

Иво е софтуерен инженер с над осем години професионален опит. Завършил e висшето си образование в Технически Университет – София, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” – степен Бакалавър. Той води и обучава екипи от програмисти повече от 5 години. Работил по множество големи проекти в сферата на Blockchain, Fintech, Real Estate. Към днешна дата управлява компания за разработка на софтуер и софтуерни консултации. Има страст към високите скорости, като редовно може да го намерите на пистата, било то с картинг или личния му автомобил.

Петър е програмист с повече от 9 години опит. Определя себе си като нестандартен софтуерен инженер. Опитът му е изцяло ориентиран около Python като преминава през различни софтуерни проекти в пътя си дотук. Стартира работа в сектора на шега, по-време на подготовката си за държавен изпит по Финанси. От тогава досега вярва, че най-красивото нещо на професията на програмиста е, че можеш да учиш всеки ден и, колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че имаш още много за учене. Да решава бизнес проблеми посредством програмни решения е нещото, което го кара да се усмихва всеки ден. Споделя, че когато получава предложение да води курс в Code Academy, не се и замисля, а се съгласява да влезе в това предизвикателство веднага. “Изключително важно е да трупаш знания, но е дори по-важно да ги споделяш с хората, които имат интерес към тях.”

Светлана е специалист с Java и Spring, но познава още езиците C, C++, VB, JS, HTML, CSS и SQL. Има над 5 години професионален опит в разработката на различни проекти. “Обичам да преподавам, защото помагайки на младите колеги да развият уменията си в разработката на софтуер, успявам да организирам и систематизирам по-добре собствените си знания. По този начин израстваме заедно!“ – казва тя. Опитът й като лектор е повече от 10 години, като в момента освен водещ на модула Spring Boot, тя преподава и в ТУ София – университетът, в който е придобила бакалавърската си степен в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Стефан е софтуерен архитект, с повече от девет години практически опит като програмист. Той има отлични познания в богат пакет от технологии, сред които Java и Spring. Стефан е вдъхновяващ и обича преподаването, с което се е занимавал също, като хоноруван асистент в ТУ София. В свободното си време чете, плува и играе комютърни игри. От него ще можеш да почерпиш целият извор от знания, който ти е нужен за твоята кариерна реализация.

Йо има повече от 12 години опит с управление на проекти и екипи. Проектът Code Academy e без съмнения нейният най-любим сред тях. Срещата от близо с програмирането и хората, които са или искат да станат програмисти, тя счита за преломен момент в кариерата си. Поради липса на по-подходящо сравнение, ще сравним този момент с любов от пръв поглед 😊 За нея няма нищо по-хубаво от това да вижда как обучаващите се в академията постигат целта си – да се реализират след края на обучението. И тя работи с цялото си същество в тази посока.

Ани е ентусиазирана и силно мотивирана личност. Има икономическо образование, но страстта й е динамичната работа в областта на човешките ресурси. Обича да комуникира с будни и образовани хора и целта й е да улесни навлизането им в ИТ сектора, като насърчава прогреса и успеха им. Тя е човекът, който ще върви редом с теб по време на обучението ти и ще размаха пръст при нужда. Твоят успех е нейната мисия.

Галя има образование в областта на финансите и дългогодишно приятелство с числата, но винаги е била привлечена от работата с хора и комуникацията е нейното нещо. Работи с екипа на академията по различни проекти от 12 години и приема проекта Code Academy като лична кауза. Вдъхновява се от възможността да подкрепи всеки, пожелал да промени живота си и да стане програмист. Готова е винаги да помогне с мотивацията на тези, които са загубили увереност и имат нужда от приятелско рамо и подкрепа.

Ваня е ментор в нашата програма. Работи като програмист от три години с Java + Spring, Golang, TypeScript + Angular. Да предава своите знания на тепърва прохождащи в сферата е нейно призвание. В свободното си време чете книги и помага на бездомни животни. Има три кучета, които е осиновила. Ваня винаги ще бъде до теб, за да ти помогне да се сбориш успешно с бъговете в кода, който пишеш.


Търсете тук