Как се създава компютърна програма – 4 част. Тестери, билдъри, деплоймънт екип, поддръжка и DevOps

В предишните три статии от поредицата разгледахме ролите на бизнес анализаторите, софтуерните архитекти и програмистите при създаването на софтуера. В последната част ще ти разкажем за останалите специалисти, наети в ИТ компанията.
Ето ги и тях:

Тестери

Сорс кодът е написан и идва ред той да бъде изтестван, за да се види дали работи и изпълнява задачите, които се искат от него по спецификация. Това е съществен етап от създаването на всяка една компютърна програма. Колегите, които се занимават с тази задача, се наричат тестери или Quality Assurance (QA). Тестерите проверяват функционалността за грешки и връщат разработката на автора й, ако грешките са прекалено много.

Всеки софтуер има грешки и работи с тях, но те трябва да са под определено ниво.

Тестерът проверява и връща кода за преработка и „фиксване на бъговете“. Това се повтаря, докато грешките не се сведат до минимум, програмата работи почти без проблеми и мениджърският екип не реши, че програмата вече работи в нормални рамки. Когато това се случи, кодът отива при билдърите.

Билдъри

Билдъри се нарича екипът, който сглобява всички парчета от кода и прави инсталационен пакет на програмата. Можем да си представим билд системата като един конвейер, на чийто вход се пускат всички парчета код, писани от програмистите, пускат се скриптове, които изпълняват определени задачи, минава през някакви етапи на компилиране и на изхода излиза изпълним файл (.ехе). Той се слага някъде, където клиентите могат да го свалят, инсталират и да използват новосъздадената компютърна програма. Версиите на пакетите могат да бъдат trial, beta, alpha, pre-release, release. Какъв да е типът на версията зависи от това колко бъгове има в програмата. Когато броят на бъговете е голям, версията е pre-release. Когато стигне до release грешките трябва да са на такова ниво, че програмата да е използваема и потребителят да може да изпълни всички use cases, описани в спецификацията на първа стъпка.

Деплоймънт екип

Това е екипът, който внедрява. Някои програми имат нужда от придружаващо внедряване в клиентския софтуер и това е работата на деплойърите. Обикновено те са много опитни програмисти, тъй като задачата по внедряването изисква комплексни познания. Този екип често работи на място при клиента и му помага да пусне своята компютърна програма в работен режим.

Екип по поддръжка

Има го във всяка произвежаща софтуер фирма. Обикновено това е екип от различни специалисти на няколко нива. Първо ниво поддържка са в пряк контакт с клиента и са в състояние да разрешат най-често повтарящите са запивания, свързани с нормалната експлоатация на програмата. Второ и трето ниво съпорт са специалисти, отстраняващи проблеми с различна трудност, възпрепятстващи нормалното използване на програмата. Понякога в следствие на клиентски запитвания или оплаквания се налага да се прави разработка на нова функционалност на продукта или промяна на съществуваща такава. Тогава се минава отново през целия цикъл на създаване на софтуерната програма.

DevOps

Целият процес по планиране на архитектура, създаване на софтуера, тестването и деплойването му след това е подкрепян от Development Operations софтуерни инженери (DevOps). Техните отговорности са многобройни, но най-грубо казано те отговарят за определяне на нуждите от хардуер за разработка, тестване и ползване на софтуера, отговарят за безпроблемното му деплойване (пускане в експлоатация), осигуряват средства за автоматизация и следят за сигурността на системата.

Когато човек работи съвсем сам, той трябва да може да се превъплъщава в различните роли, които изброихме – трябва да е бизнес анализатор, архитект, програмист, тестер, билдър и т.н. Но в общия случай хората се специализират в някой от етапите на изпълнение на проекта и работят само това.

Ако и ти искаш да се включиш в ИТ екипа на CODIX Bulgaria – един от световните лидери в разработката на финансов софтуер – запиши се на нашите обучения за професията Junior Back-end Developer.

2560 2560 Code Academy

Даниела има над 6 години опит като програмист с различни видове технологии в разнообразни проекти, като инсталатори, replication server-и и cloud service-и. Последните няколко години разработва Cloud Service-и с Java и Spring. Даниела обича да преподава, защото това й дава възможност, споделяйки своите знания и опит, да помогне на своите курсисти да стартират една успешна IT кариера.

Димитър е програмист с дългогодишна практика и опит в разработката на комуникационни системи, софтуери и бази данни. Започнал е кариерата си в Институт по компютърни и комуникационни системи към БАН. Участвал е в международни и български проекти и е водил упражнения в Техническия университет в София. Участвал е в разработката на билинг системи, фискални устройства, VoIP, цифрова телевизия, аптечен и складов софтуер, игри и много други. Димитър използва C, C++, Python, Perl, JavaScript, HTML, PHP, PL/SQL, PostgreSQL, MySQL, MS SQL, Delphi. Димитър е извор на техническо познание. Той ще те подкрепя във времето, отделено за самоподготовка, винаги когато имаш въпрос или ситуация, към която не си сигурен как да подходиш.

Катя има дългогодишен опит в организирането и провеждането на бизнес обучения за умения и обучение на обучители. Тя е специалист по комуникация, работа в екип, мениджмънт и продажби. Катя ще ти даде ценни насоки за това как най-добре да презентираш своята работа, как да подреждаш и изпълняваш задачите си по приоритет, както и как с лекота да общуваш с колегите. Тези умения са точно толкова ключови за успешната ти кариера, колкото овладяването на технологиите за програмиране.

Стела е обучител с над петнайсетгодишен опит в обучението и развитието на персонал на различни йерархични нива. Специалист е в областта на обученията за формиране и подобряване на уменията за общуване и развитие на екипи. С нейна помощ ще овладееш способността да общуваш с ръководството и колегите и да задаваш правилните въпроси. Тези умения ще ти бъдат изключително полезни, когато започнеш работа като програмист. Стела е сертифицирана за треньор на групово-психодинамичен тренинг.

Александър има над 20 години опит в информационните технологии. Завършил е успешно над 25 проекта базирани на Java, JavaScript, SQL, Pl/SQL и Python технологии. В момента работи като консултант в областта на Quality Assurance и Information Security за водещи финансови институции в Европа. Сертифициран ISTQB Advanced Level, SCRUM Master, PRINCE2 и ISO27001 ISMS Information Security Lead Auditor.

Анастас е програмист с над трийсетгодишна практика. Участвал е в разработката на много проекти за телекоми, финансови институции, игри и други бизнес системи. Две години от кариерата си е бил университетски преподавател. Днес предпочита да програмира на С++, но има голям опит с Java, Python, C, Pro*C, PL и PL SQL. За него всеки език за програмиране е само още едно изразно средство, което му помага да си свърши работата. Анастас притежава умението да предава на разбираем език и най-сложната материя. За него няма тайни в програмирането и той с удоволствие ще те води в първите ти стъпки от обучението.

Валентин е Java програмист с повече от 20 години опит. Специалността му е Java & SPRING. Работил е по много и разнообразни проекти. Можеш да разгледаш Linkedin профила му за повече информация. Едно от нещата, които най-много обича, е да преподава. Успешно води курса за професия Back-end Junior Developer с профил Java в първия сезон на CODE ACADEMY и спечели симпатиите на курсистите с неподправения си стил и разбираемия начин на преподаване.

Елена е  програмист с близо седем  години професионален опит. Завършила е висшето си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“- степен Бакалавър. По време на следването си Елена е била и асистент преподавател за повече от една година – Programming Fundamentals & OOP in C++. Към днешна дата е част от екипа преподаватели към избираемата дисциплина  “Разработка на Front-End Web” във ФМИ към Софийски Университет „Климент Охридски“. Извън преподаването и програмирането, дизайнът е нещо, с което обича да се занимава през свободното си време.

Разработвала множество проекти през годините, Елена има желанието да предаде знанията си на тези, които тепърва тръгват по нейните стъпки.

Иво е софтуерен инженер с над осем години професионален опит. Завършил e висшето си образование в Технически Университет – София, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” – степен Бакалавър. Той води и обучава екипи от програмисти повече от 5 години. Работил по множество големи проекти в сферата на Blockchain, Fintech, Real Estate. Към днешна дата управлява компания за разработка на софтуер и софтуерни консултации. Има страст към високите скорости, като редовно може да го намерите на пистата, било то с картинг или личния му автомобил.

Петър е програмист с повече от 9 години опит. Определя себе си като нестандартен софтуерен инженер. Опитът му е изцяло ориентиран около Python като преминава през различни софтуерни проекти в пътя си дотук. Стартира работа в сектора на шега, по-време на подготовката си за държавен изпит по Финанси. От тогава досега вярва, че най-красивото нещо на професията на програмиста е, че можеш да учиш всеки ден и, колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че имаш още много за учене. Да решава бизнес проблеми посредством програмни решения е нещото, което го кара да се усмихва всеки ден. Споделя, че когато получава предложение да води курс в Code Academy, не се и замисля, а се съгласява да влезе в това предизвикателство веднага. “Изключително важно е да трупаш знания, но е дори по-важно да ги споделяш с хората, които имат интерес към тях.”

Светлана е специалист с Java и Spring, но познава още езиците C, C++, VB, JS, HTML, CSS и SQL. Има над 5 години професионален опит в разработката на различни проекти. “Обичам да преподавам, защото помагайки на младите колеги да развият уменията си в разработката на софтуер, успявам да организирам и систематизирам по-добре собствените си знания. По този начин израстваме заедно!“ – казва тя. Опитът й като лектор е повече от 10 години, като в момента освен водещ на модула Spring Boot, тя преподава и в ТУ София – университетът, в който е придобила бакалавърската си степен в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Стефан е софтуерен архитект, с повече от девет години практически опит като програмист. Той има отлични познания в богат пакет от технологии, сред които Java и Spring. Стефан е вдъхновяващ и обича преподаването, с което се е занимавал също, като хоноруван асистент в ТУ София. В свободното си време чете, плува и играе комютърни игри. От него ще можеш да почерпиш целият извор от знания, който ти е нужен за твоята кариерна реализация.

Йо има повече от 12 години опит с управление на проекти и екипи. Проектът Code Academy e без съмнения нейният най-любим сред тях. Срещата от близо с програмирането и хората, които са или искат да станат програмисти, тя счита за преломен момент в кариерата си. Поради липса на по-подходящо сравнение, ще сравним този момент с любов от пръв поглед 😊 За нея няма нищо по-хубаво от това да вижда как обучаващите се в академията постигат целта си – да се реализират след края на обучението. И тя работи с цялото си същество в тази посока.

Ани е ентусиазирана и силно мотивирана личност. Има икономическо образование, но страстта й е динамичната работа в областта на човешките ресурси. Обича да комуникира с будни и образовани хора и целта й е да улесни навлизането им в ИТ сектора, като насърчава прогреса и успеха им. Тя е човекът, който ще върви редом с теб по време на обучението ти и ще размаха пръст при нужда. Твоят успех е нейната мисия.

Галя има образование в областта на финансите и дългогодишно приятелство с числата, но винаги е била привлечена от работата с хора и комуникацията е нейното нещо. Работи с екипа на академията по различни проекти от 12 години и приема проекта Code Academy като лична кауза. Вдъхновява се от възможността да подкрепи всеки, пожелал да промени живота си и да стане програмист. Готова е винаги да помогне с мотивацията на тези, които са загубили увереност и имат нужда от приятелско рамо и подкрепа.

Ваня е ментор в нашата програма. Работи като програмист от три години с Java + Spring, Golang, TypeScript + Angular. Да предава своите знания на тепърва прохождащи в сферата е нейно призвание. В свободното си време чете книги и помага на бездомни животни. Има три кучета, които е осиновила. Ваня винаги ще бъде до теб, за да ти помогне да се сбориш успешно с бъговете в кода, който пишеш.


Търсете тук