Кой курс за професия бек-енд програмист да избера – със C или Java?

Този въпрос е много актуален сред кандидатите за курсовете на CODE ACADEMY. Двата ни курса за професия бек-енд програмист включват двумесечни модули по C или Java. По време на първата ни кампания за подбор много от кандидатите не бяха сигурни към кой от двата курса да се насочат.

На пръв поглед единствената разлика е профилиращият програмен език – дали да бъде C или Java. Съвсем разбираемо е, че изборът ви в кой от двата да инвестирате време и усилия, трябва да е информиран. Затова и ще ви дадем някои основни насоки, които да ви помогнат.

Независимо дали се сблъсквате с програмирането за първи път или имате опит с други програмни езици, ще ви бъде интересно да прочетете тази статия. Надяваме се също тя да ви бъде полезна при избора на курс в CODE ACADEMY.

C или Java да изберете в курс за професия бек-енд програмист? И двата са добра идея!

Можете да се създавате голямо разнообразие от софтуер

Практически всичко може да бъде написано с помощта на един от двата езика.

„Езикът за програмиране е просто едно изразно средство. От качествата и уменията на програмиста зависи как и за какво ще го използва“.

Това е казвал неведнъж Анастас Асенов, програмист с повече от 30 години опит и лектор в CODE ACADEMY. И нашите курсисти доказаха това на практика в своите първи проекти.

Отличен избор са за основен програмен език

Нито С, нито Java могат да бъдат описани като лесни за научаване. Най-вече за кандидат-програмисти, които нямат никаква основа и опит. И двата езика имат сравнително малко на брой ключови думи: С има 35, а Java-50. Запомнянето на синтаксиса им няма да ви затрудни. Но за да се научите да използвате тези ключови думи се изисква много учене и много писане на код.  

Това, което е сигурно – и двата езика ще ви дадат много добър поглед върху основни концепции в създаването на софтуер. Те са много добър избор, с който ще поставите солидни основи. В последствие ще ви бъде много по-лесно да продължите да учите нови програмни езици.

Програмистите в световен мащаб ги харесват и пишат на тях

C и Java са общоцелеви езици за програмиране.  Не са най-модерните, но все още са сред най-популярните, защото дават много възможности на програмистите, които пишат на тях. Освен това имат много библиотеки с готови кодове, които изключително улесняват разработчиците.   Според класацията на Jaxenter за месец май 2020 С е на първо място по популярност, а Java на второ.

Работодателите в ИТ сферата търсят програмисти, които могат да пишат на тези езици

Както вече споменахме, нито C, нито Java са сред най-новите програмни езици. Те са използвани в разработката на много известни софтуерни продукти, които са от дълги години на пазара. Да, технологиите се променят бързо, но работещите и качествени софтуери не остаряват и не се изхвърлят. Те постоянно се оптимизират, кодът се развива и се подобряват, за да отговарят на новите изисквания на бизнеса. 

Няма как обаче да бъдат пренаписани изцяло и модернизирани до степен, че да изчезне връзката с първоначалния вариант. Стабилните софтуерни компании търсят програмисти, които биха могли да разберат и този първоначален вариант на техния софтуерен продукт.  Затова и търсенето на добри програмисти с един от тези два езика е винаги актуално.

В нашите курсове обучаваме бъдещите програмисти да четат и оценяват кода на своите колеги. Защото всеки програмист, преди да напише 100 реда код, трябва да е прочел поне 10 000 реда код от проекта. Работим с курсистите върху оформянето на кода и неговата четливост, защото рано или късно кодът се чете от новопостъпващи програмисти. Ако той е сложен и объркващ, това води до големи загуби на време и ресурси.

В заключение ще ви повторим очевидното. И двата курса на CODE ACADEMY за професия бек-енд програмист са еднакво перспективни. Перспективни са за сериозните кандидати, готови да положат необходимите усилия да се учат. Да си програмист значи да си способен бързо да се адаптираш към промяната.

Както С, така и Java ще ви дадат солидна основа да се учите и адаптирате към всякакви предизвикателства, които професията ще постави пред вас. Не забравяйте, че успешно завършилите CODE ACADEMY курсисти получават шанс за професионално развитие. Разгледайте условията, при които можете да се включите в курсовете, които предлагаме.

Нашите курсове:

Курс по програмиране за професия Back-end Junior Developer със SQL, PL/SQL, Pro*C и C

Курс по програмиране за професия Back-end Junior Developer със SQL, PL/SQL, Embedded SQL и Java

 

3125 2083 Code Academy

Даниела има над 6 години опит като програмист с различни видове технологии в разнообразни проекти, като инсталатори, replication server-и и cloud service-и. Последните няколко години разработва Cloud Service-и с Java и Spring. Даниела обича да преподава, защото това й дава възможност, споделяйки своите знания и опит, да помогне на своите курсисти да стартират една успешна IT кариера.

Димитър е програмист с дългогодишна практика и опит в разработката на комуникационни системи, софтуери и бази данни. Започнал е кариерата си в Институт по компютърни и комуникационни системи към БАН. Участвал е в международни и български проекти и е водил упражнения в Техническия университет в София. Участвал е в разработката на билинг системи, фискални устройства, VoIP, цифрова телевизия, аптечен и складов софтуер, игри и много други. Димитър използва C, C++, Python, Perl, JavaScript, HTML, PHP, PL/SQL, PostgreSQL, MySQL, MS SQL, Delphi. Димитър е извор на техническо познание. Той ще те подкрепя във времето, отделено за самоподготовка, винаги когато имаш въпрос или ситуация, към която не си сигурен как да подходиш.

Катя има дългогодишен опит в организирането и провеждането на бизнес обучения за умения и обучение на обучители. Тя е специалист по комуникация, работа в екип, мениджмънт и продажби. Катя ще ти даде ценни насоки за това как най-добре да презентираш своята работа, как да подреждаш и изпълняваш задачите си по приоритет, както и как с лекота да общуваш с колегите. Тези умения са точно толкова ключови за успешната ти кариера, колкото овладяването на технологиите за програмиране.

Стела е обучител с над петнайсетгодишен опит в обучението и развитието на персонал на различни йерархични нива. Специалист е в областта на обученията за формиране и подобряване на уменията за общуване и развитие на екипи. С нейна помощ ще овладееш способността да общуваш с ръководството и колегите и да задаваш правилните въпроси. Тези умения ще ти бъдат изключително полезни, когато започнеш работа като програмист. Стела е сертифицирана за треньор на групово-психодинамичен тренинг.

Александър има над 20 години опит в информационните технологии. Завършил е успешно над 25 проекта базирани на Java, JavaScript, SQL, Pl/SQL и Python технологии. В момента работи като консултант в областта на Quality Assurance и Information Security за водещи финансови институции в Европа. Сертифициран ISTQB Advanced Level, SCRUM Master, PRINCE2 и ISO27001 ISMS Information Security Lead Auditor.

Анастас е програмист с над трийсетгодишна практика. Участвал е в разработката на много проекти за телекоми, финансови институции, игри и други бизнес системи. Две години от кариерата си е бил университетски преподавател. Днес предпочита да програмира на С++, но има голям опит с Java, Python, C, Pro*C, PL и PL SQL. За него всеки език за програмиране е само още едно изразно средство, което му помага да си свърши работата. Анастас притежава умението да предава на разбираем език и най-сложната материя. За него няма тайни в програмирането и той с удоволствие ще те води в първите ти стъпки от обучението.

Валентин е Java програмист с повече от 20 години опит. Специалността му е Java & SPRING. Работил е по много и разнообразни проекти. Можеш да разгледаш Linkedin профила му за повече информация. Едно от нещата, които най-много обича, е да преподава. Успешно води курса за професия Back-end Junior Developer с профил Java в първия сезон на CODE ACADEMY и спечели симпатиите на курсистите с неподправения си стил и разбираемия начин на преподаване.

Елена е  програмист с близо седем  години професионален опит. Завършила е висшето си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“- степен Бакалавър. По време на следването си Елена е била и асистент преподавател за повече от една година – Programming Fundamentals & OOP in C++. Към днешна дата е част от екипа преподаватели към избираемата дисциплина  “Разработка на Front-End Web” във ФМИ към Софийски Университет „Климент Охридски“. Извън преподаването и програмирането, дизайнът е нещо, с което обича да се занимава през свободното си време.

Разработвала множество проекти през годините, Елена има желанието да предаде знанията си на тези, които тепърва тръгват по нейните стъпки.

Иво е софтуерен инженер с над осем години професионален опит. Завършил e висшето си образование в Технически Университет – София, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” – степен Бакалавър. Той води и обучава екипи от програмисти повече от 5 години. Работил по множество големи проекти в сферата на Blockchain, Fintech, Real Estate. Към днешна дата управлява компания за разработка на софтуер и софтуерни консултации. Има страст към високите скорости, като редовно може да го намерите на пистата, било то с картинг или личния му автомобил.

Петър е програмист с повече от 9 години опит. Определя себе си като нестандартен софтуерен инженер. Опитът му е изцяло ориентиран около Python като преминава през различни софтуерни проекти в пътя си дотук. Стартира работа в сектора на шега, по-време на подготовката си за държавен изпит по Финанси. От тогава досега вярва, че най-красивото нещо на професията на програмиста е, че можеш да учиш всеки ден и, колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че имаш още много за учене. Да решава бизнес проблеми посредством програмни решения е нещото, което го кара да се усмихва всеки ден. Споделя, че когато получава предложение да води курс в Code Academy, не се и замисля, а се съгласява да влезе в това предизвикателство веднага. “Изключително важно е да трупаш знания, но е дори по-важно да ги споделяш с хората, които имат интерес към тях.”

Светлана е специалист с Java и Spring, но познава още езиците C, C++, VB, JS, HTML, CSS и SQL. Има над 5 години професионален опит в разработката на различни проекти. “Обичам да преподавам, защото помагайки на младите колеги да развият уменията си в разработката на софтуер, успявам да организирам и систематизирам по-добре собствените си знания. По този начин израстваме заедно!“ – казва тя. Опитът й като лектор е повече от 10 години, като в момента освен водещ на модула Spring Boot, тя преподава и в ТУ София – университетът, в който е придобила бакалавърската си степен в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Стефан е софтуерен архитект, с повече от девет години практически опит като програмист. Той има отлични познания в богат пакет от технологии, сред които Java и Spring. Стефан е вдъхновяващ и обича преподаването, с което се е занимавал също, като хоноруван асистент в ТУ София. В свободното си време чете, плува и играе комютърни игри. От него ще можеш да почерпиш целият извор от знания, който ти е нужен за твоята кариерна реализация.

Йо има повече от 12 години опит с управление на проекти и екипи. Проектът Code Academy e без съмнения нейният най-любим сред тях. Срещата от близо с програмирането и хората, които са или искат да станат програмисти, тя счита за преломен момент в кариерата си. Поради липса на по-подходящо сравнение, ще сравним този момент с любов от пръв поглед 😊 За нея няма нищо по-хубаво от това да вижда как обучаващите се в академията постигат целта си – да се реализират след края на обучението. И тя работи с цялото си същество в тази посока.

Ани е ентусиазирана и силно мотивирана личност. Има икономическо образование, но страстта й е динамичната работа в областта на човешките ресурси. Обича да комуникира с будни и образовани хора и целта й е да улесни навлизането им в ИТ сектора, като насърчава прогреса и успеха им. Тя е човекът, който ще върви редом с теб по време на обучението ти и ще размаха пръст при нужда. Твоят успех е нейната мисия.

Галя има образование в областта на финансите и дългогодишно приятелство с числата, но винаги е била привлечена от работата с хора и комуникацията е нейното нещо. Работи с екипа на академията по различни проекти от 12 години и приема проекта Code Academy като лична кауза. Вдъхновява се от възможността да подкрепи всеки, пожелал да промени живота си и да стане програмист. Готова е винаги да помогне с мотивацията на тези, които са загубили увереност и имат нужда от приятелско рамо и подкрепа.

Ваня е ментор в нашата програма. Работи като програмист от три години с Java + Spring, Golang, TypeScript + Angular. Да предава своите знания на тепърва прохождащи в сферата е нейно призвание. В свободното си време чете книги и помага на бездомни животни. Има три кучета, които е осиновила. Ваня винаги ще бъде до теб, за да ти помогне да се сбориш успешно с бъговете в кода, който пишеш.


Търсете тук