Как да избера IT компанията, в която искам да работя

Казват, че няма да работите нито ден, ако обичате работата си. Намирането на правилната ИТ компания и подходящата за вас роля може да е трудна задача. Това не означава да търсите най-атрактивната позиция или заплата. По-скоро става дума за избор на правилната компания, в която да се развивате, да се обучавате и да се наслаждавате на работата.

Когато избирате компания, трябва да имате предвид как приемането на настоящата оферта се отразява на намирането на следваща работа и най-вече дали ще помогне за по-нататъшни перспективи за кариера в бъдеще.

 

Етап на растеж

Преди да се присъедините към компания, проверете етапа й на развитие и свързаните с нея предимства и недостатъци.

 

а) Етап на основаване

Присъединявате се към компания, която е в начален етап на основаване. Предимствата са, че можете да имате повече отговорности и да развиете по-широка гама от умения, вместо задълбочен опит в която и да е конкретна област. Този етап обаче, е несигурен и няма гаранция, че ще получите нужното внимание и обучение. Ако обичате експериментите, винаги може да се присъедините към ИТ компании в този етап, но трябва сте готови за всички предизвикателства.

 

б) Етап преди растежа

Вие се присъединявате, преди компанията да нарасне експоненциално и знаете какво работи най-добре за нея и как да я подобрите, като същевременно поддържате стабилност. Ако имате пет до десет години опит зад гърба си, можете да помислите дали да се присъедините към ИТ компании в този етап, тъй като ще сте по-опитни от другите и дори има вероятност да ръководите екип.

 

в) Етап на развитие

Компанията започва да се развива по време на този етап. Когато се присъедините към организация в този период научавате за разширяването на продуктовите линии и работите с разширяващ се екип.

 

г) Установени компании

Изгодно е да се присъедините към тези утвърдени компании, тъй като те са по-стабилни и имат множество текущи проекти. По този начин, ако не се чувствате комфортно с определен проект, можете да преминете към друг в рамките на същата организация, вместо да търсите нова позиция. Освен това тези компании имат по-ефективно управление и по-висока стойност на марката.

 

И така, ключът е да разберете кой етап от компанията отговаря на вашата цел и как ще ви подготви за следващата работа.

 

Балансът работа-личен живот

Въпреки че ИТ компаниите са известни с трудни задачи и работни процеси, изборът на правилната компания и позиция може да доведе до подходящ баланс между работата и личния живот.

Докато традиционното работно време е от 9ч до 17ч, много ИТ компании сега искат служителите им да работят по-интелигентно, отколкото повече. Тази концепция се изразява в по-малко часове, гъвкави графици и работно време, стига да допринасяте за компанията.

Например, много компании като Apple, Adobe и Amazon имат дистанционни възможности. Компаниите също стават все по-иновативни, когато става въпрос за балансиране между работата и личния живот.

Google, например, използва метод, наречен One simple thing  или „Едно просто нещо“ като част от стратегията за баланс между работа и личен живот. В този подход всеки служител избира конкретно нещо, което би искал да направи под формата на цел. След това началникът гарантира, че служителите могат да постигнат целите си (като например да тръгнат от офиса по-рано веднъж седмично).

Колкото по-добър е балансът между работа и личен живот, толкова по-щастливи ще бъдете и вие.

 

Определете технологичната ера на компанията

Можете да предвидите каква ще бъде технологичната фирма в зависимост от ерата, в която е създадена.

 

а) Pre-Millennial ера

Тези компании са създадени преди “.com” периода и са имали най-добър баланс между работа и личен живот. Средната възраст на служителите е по-висока, поради което работното време е по-гъвкаво. Тези компании обаче предприемат иновации бавно и са с по-малко възможности за растеж.

 

б) Компании от поколение Z

Тези компании са създадени след Голямата рецесия през 2008 г. и следват правилото за упорит труд. В тях човек може да получи възможността да работи по страхотни проекти и имат добър потенциал за развитие.

 

в) Millennial компании

Тези компании са основани на фона на “.com”  срива и финансовия спад. Tе се намират между фирмите от “Pre-Millennial”и Generation Z, имат по-добър баланс между професионалния и личния живот от стартиращите фирми, но работата при тях е свързана с повече стрес спрямо компании от друга ера.

 

Определете конкурентите на ИТ компаниите

Проверете дали компанията е монополна или има конкуренция.

Компании с монопол като (Microsoft по отношение на OS или Google по отношение на търсенето) имат изключително много ресурси и могат да предложат различни предимства на служителите си, дори и да не развиват основния си бизнес.

Това е така, защото ще отнеме много време на всеки конкурент да възпроизведе същите продукти и резултати, следователно тези компании все още могат да генерират много приходи.

Компаниите които имат силна конкуренция (като Apple и Samsung) обикновено имат строги правила за работа. В резултат на това служителите трябва постоянно да работят усърдно, да се развиват, да се обучават и работят над различни иновации, за да останат една стъпка пред конкуренцията.

Следователно ще има дълги работни часове, а летвата на очакванията се вдига постоянно. Въпреки това, за някои хора тази среда е по-продуктивна, тъй като се учат по-бързо, като работят в силно конкурентна и интензивна среда.

Човек също трябва да внимава за фирмената култура, възможностите за обучение (дали те ще повлияят по-добре на автобиографията ви) и други предизвикателства или бонуси.

 

 

2073 1706 Code Academy

Даниела има над 6 години опит като програмист с различни видове технологии в разнообразни проекти, като инсталатори, replication server-и и cloud service-и. Последните няколко години разработва Cloud Service-и с Java и Spring. Даниела обича да преподава, защото това й дава възможност, споделяйки своите знания и опит, да помогне на своите курсисти да стартират една успешна IT кариера.

Димитър е програмист с дългогодишна практика и опит в разработката на комуникационни системи, софтуери и бази данни. Започнал е кариерата си в Институт по компютърни и комуникационни системи към БАН. Участвал е в международни и български проекти и е водил упражнения в Техническия университет в София. Участвал е в разработката на билинг системи, фискални устройства, VoIP, цифрова телевизия, аптечен и складов софтуер, игри и много други. Димитър използва C, C++, Python, Perl, JavaScript, HTML, PHP, PL/SQL, PostgreSQL, MySQL, MS SQL, Delphi. Димитър е извор на техническо познание. Той ще те подкрепя във времето, отделено за самоподготовка, винаги когато имаш въпрос или ситуация, към която не си сигурен как да подходиш.

Катя има дългогодишен опит в организирането и провеждането на бизнес обучения за умения и обучение на обучители. Тя е специалист по комуникация, работа в екип, мениджмънт и продажби. Катя ще ти даде ценни насоки за това как най-добре да презентираш своята работа, как да подреждаш и изпълняваш задачите си по приоритет, както и как с лекота да общуваш с колегите. Тези умения са точно толкова ключови за успешната ти кариера, колкото овладяването на технологиите за програмиране.

Стела е обучител с над петнайсетгодишен опит в обучението и развитието на персонал на различни йерархични нива. Специалист е в областта на обученията за формиране и подобряване на уменията за общуване и развитие на екипи. С нейна помощ ще овладееш способността да общуваш с ръководството и колегите и да задаваш правилните въпроси. Тези умения ще ти бъдат изключително полезни, когато започнеш работа като програмист. Стела е сертифицирана за треньор на групово-психодинамичен тренинг.

Александър има над 20 години опит в информационните технологии. Завършил е успешно над 25 проекта базирани на Java, JavaScript, SQL, Pl/SQL и Python технологии. В момента работи като консултант в областта на Quality Assurance и Information Security за водещи финансови институции в Европа. Сертифициран ISTQB Advanced Level, SCRUM Master, PRINCE2 и ISO27001 ISMS Information Security Lead Auditor.

Анастас е програмист с над трийсетгодишна практика. Участвал е в разработката на много проекти за телекоми, финансови институции, игри и други бизнес системи. Две години от кариерата си е бил университетски преподавател. Днес предпочита да програмира на С++, но има голям опит с Java, Python, C, Pro*C, PL и PL SQL. За него всеки език за програмиране е само още едно изразно средство, което му помага да си свърши работата. Анастас притежава умението да предава на разбираем език и най-сложната материя. За него няма тайни в програмирането и той с удоволствие ще те води в първите ти стъпки от обучението.

Валентин е Java програмист с повече от 20 години опит. Специалността му е Java & SPRING. Работил е по много и разнообразни проекти. Можеш да разгледаш Linkedin профила му за повече информация. Едно от нещата, които най-много обича, е да преподава. Успешно води курса за професия Back-end Junior Developer с профил Java в първия сезон на CODE ACADEMY и спечели симпатиите на курсистите с неподправения си стил и разбираемия начин на преподаване.

Елена е  програмист с близо седем  години професионален опит. Завършила е висшето си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“- степен Бакалавър. По време на следването си Елена е била и асистент преподавател за повече от една година – Programming Fundamentals & OOP in C++. Към днешна дата е част от екипа преподаватели към избираемата дисциплина  “Разработка на Front-End Web” във ФМИ към Софийски Университет „Климент Охридски“. Извън преподаването и програмирането, дизайнът е нещо, с което обича да се занимава през свободното си време.

Разработвала множество проекти през годините, Елена има желанието да предаде знанията си на тези, които тепърва тръгват по нейните стъпки.

Иво е софтуерен инженер с над осем години професионален опит. Завършил e висшето си образование в Технически Университет – София, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” – степен Бакалавър. Той води и обучава екипи от програмисти повече от 5 години. Работил по множество големи проекти в сферата на Blockchain, Fintech, Real Estate. Към днешна дата управлява компания за разработка на софтуер и софтуерни консултации. Има страст към високите скорости, като редовно може да го намерите на пистата, било то с картинг или личния му автомобил.

Петър е програмист с повече от 9 години опит. Определя себе си като нестандартен софтуерен инженер. Опитът му е изцяло ориентиран около Python като преминава през различни софтуерни проекти в пътя си дотук. Стартира работа в сектора на шега, по-време на подготовката си за държавен изпит по Финанси. От тогава досега вярва, че най-красивото нещо на професията на програмиста е, че можеш да учиш всеки ден и, колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че имаш още много за учене. Да решава бизнес проблеми посредством програмни решения е нещото, което го кара да се усмихва всеки ден. Споделя, че когато получава предложение да води курс в Code Academy, не се и замисля, а се съгласява да влезе в това предизвикателство веднага. “Изключително важно е да трупаш знания, но е дори по-важно да ги споделяш с хората, които имат интерес към тях.”

Светлана е специалист с Java и Spring, но познава още езиците C, C++, VB, JS, HTML, CSS и SQL. Има над 5 години професионален опит в разработката на различни проекти. “Обичам да преподавам, защото помагайки на младите колеги да развият уменията си в разработката на софтуер, успявам да организирам и систематизирам по-добре собствените си знания. По този начин израстваме заедно!“ – казва тя. Опитът й като лектор е повече от 10 години, като в момента освен водещ на модула Spring Boot, тя преподава и в ТУ София – университетът, в който е придобила бакалавърската си степен в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Стефан е софтуерен архитект, с повече от девет години практически опит като програмист. Той има отлични познания в богат пакет от технологии, сред които Java и Spring. Стефан е вдъхновяващ и обича преподаването, с което се е занимавал също, като хоноруван асистент в ТУ София. В свободното си време чете, плува и играе комютърни игри. От него ще можеш да почерпиш целият извор от знания, който ти е нужен за твоята кариерна реализация.

Йо има повече от 12 години опит с управление на проекти и екипи. Проектът Code Academy e без съмнения нейният най-любим сред тях. Срещата от близо с програмирането и хората, които са или искат да станат програмисти, тя счита за преломен момент в кариерата си. Поради липса на по-подходящо сравнение, ще сравним този момент с любов от пръв поглед 😊 За нея няма нищо по-хубаво от това да вижда как обучаващите се в академията постигат целта си – да се реализират след края на обучението. И тя работи с цялото си същество в тази посока.

Ани е ентусиазирана и силно мотивирана личност. Има икономическо образование, но страстта й е динамичната работа в областта на човешките ресурси. Обича да комуникира с будни и образовани хора и целта й е да улесни навлизането им в ИТ сектора, като насърчава прогреса и успеха им. Тя е човекът, който ще върви редом с теб по време на обучението ти и ще размаха пръст при нужда. Твоят успех е нейната мисия.

Галя има образование в областта на финансите и дългогодишно приятелство с числата, но винаги е била привлечена от работата с хора и комуникацията е нейното нещо. Работи с екипа на академията по различни проекти от 12 години и приема проекта Code Academy като лична кауза. Вдъхновява се от възможността да подкрепи всеки, пожелал да промени живота си и да стане програмист. Готова е винаги да помогне с мотивацията на тези, които са загубили увереност и имат нужда от приятелско рамо и подкрепа.

Ваня е ментор в нашата програма. Работи като програмист от три години с Java + Spring, Golang, TypeScript + Angular. Да предава своите знания на тепърва прохождащи в сферата е нейно призвание. В свободното си време чете книги и помага на бездомни животни. Има три кучета, които е осиновила. Ваня винаги ще бъде до теб, за да ти помогне да се сбориш успешно с бъговете в кода, който пишеш.


Търсете тук