Как да се подготвим за личностното интервю в ИТ компания? 8 ситуационни задачи за подготовка

Личностното интервю в ИТ компания е ключов момент в процеса на намиране на работа в сектора и предоставя отлична възможност да покажете вашата личност, мотивация и способност за интеграция в екипа на новата компания. Подготовката за личностно интервю е от съществено значение и включва различни етапи, които ще анализираме в тази блог статия.

Проучване на фирмата

Проучването на компанията, преди да я посетите за интервю, е изключително важно. Проучете уеб сайта на компанията, социалните мрежи и техния блог, ако имат такъв. Отделете време да прочетете статии, свързани с тяхната дейност и ценности. Не забравяйте да търсите обективни мнения на техните служители, като избягвате сайтове за хейт, в които единствено може да получите само едната гледна точка.

Какво ви привлича в компанията, защо искате да работите точно там

Помислете и имайте готов отговор на въпроса какво ви привлича в тази компания. Със сигурност ще ви го зададат на интервюто. Може би споделените ценности, иновационни проекти или ангажиментът към устойчивост. Обмислете с  какво точно ще допринесете вие, за развитието в екипа и защо смятате, че ще сте добро попадение.

Първо впечатление на личностното интервю в ИТ (онлайн интервю)

Изберете тихо и спокойно място. Погрижете се да имате добър и спретнат външен вид, така че да се чувствате добре. Уверете се, че осветлението е подходящо, а камерата ви е настроена и работи. Перифразирайте въпросите, ако не разбирате напълно, за да се уверите, че сте предоставили точни и адекватни отговори.

Предишен опит

Подгответе се да споделите предишния си опит, независимо, че той няма да е релевантен. Обяснете какво сте работили, как сте се справяли с предизвикателствата и как сте допринесли към успеха на предишния ви екип. Целта на тези въпроси е да покажете какви умения сте натрупали и как тези умения могат да бъдат полезни за компанията, за която кандидатствате.

Силни и слаби страни

Бъдете искрени при обсъждането на вашите силни и слаби страни. Подкрепете ги с конкретни примери и обяснения. Това демонстрира вашата осведоменост и отговорен подход към личното ви развитие.

Ситуационни задачи

В подготовката си тренирайте и със ситуационни задачи. Обръщайте внимание на това какви решения вземате в реални ситуации и какво учите от тях.

Примери за ситуационни задачи и възможни отговори по време на личностното интервю в ИТ компания:

1. Ситуация: управление на конфликт

 • Въпрос: Как бихте се справили с конфликт между двама члена на екипа, които не могат да се разберат по отношение на работния процес?
 • Отговор: Бих събрал екипа за среща, изслушал внимателно грижите и предложенията на всеки, и бих се опитал да създам общо решение, насочено към постигане на общи цели.

2. Ситуация: управление на време

 • Въпрос: Как бихте управлявали ситуация, в която имате няколко задачи и срокове, които се припокриват?
 • Отговор: Бих създал списък с приоритети, бих се консултирал  с ръководството за яснота относно приоритетите и допълнителни ресурси, и бих разпределил задачите според тях.

3. Ситуация: индивидуална инициатива

 • Въпрос: Как бихте реагирали, ако забележите неефективност в текущия процес и имате идеи за подобрения?
 • Отговор: Бих идентифицирал конкретните точки за подобрение, бих предложил среща с екипа за обсъждане на идеите и търсене на консенсус за тяхното внедряване.

4. Ситуация: решаване на проблем

 • Въпрос: Как бихте се справили със сериозен проблем в проекта, който може да възникне извън работното време?
 • Отговор: Бих бил готов да остана допълнително време, ако е необходимо, бих информирал ръководството за ситуацията и бих се съсредоточил върху намирането на бързо и ефективно решение.

5. Ситуация: ефективна комуникация

 • Въпрос: Как бихте се справили, ако трябва да съобщите сложна техническа информация член на екипа, който не е техническо лице?
 • Отговор: Бих използвал прости и ясни думи, избягвайки технически термини, и бих се концентрирал върху ключовите аспекти, които са важни за разбирането на съобщението.

6. Ситуация: лидерство

 • Въпрос: Как бихте насърчили и мотивирали член на екипа, който изглежда загубил интерес към текущия проект?
 • Отговор: Бих провел индивидуална среща, бих изслушал причините за липсата на мотивация, бих предоставил подкрепа и бих предложил стимулиращи предизвикателства или задачи, които биха възстановили интереса му.

7. Ситуация: сътрудничество в екип

 • Въпрос: Как бихте работили със служител, който предпочита да работи самостоятелно и не споделя информация?
 • Отговор: Бих създал възможности за отворено обсъждане и споделяне на идеи, подпомагайки комуникацията и насърчавайки обмена на знания и опит.

8. Ситуация: способност за адаптация

 • Въпрос: Как бихте се адаптирали към промени в процесите и технологиите, които използвате в ежедневната си работа?
 • Отговор: Бих взел участие в обучение или самостоятелно изучаване, бих събрал обратна връзка от колегите и ръководството, и бих се уверил, че съм подготвен за новите предизвикателства.

Ситуационните въпроси целят да изградят представа за вашата реакция в конкретни сценарии и вашия подход към решаването на реални проблеми в работата. Важно е да подкрепите вашите отговори с конкретни примери от ваш опит и да покажете уменията и качествата си в действие.

Английски език

Ако личностното интервю в ИТ компанията, която сте избрали, се провежда на английски език, уверете се, че вашият английски е достатъчно добър, за да представите вашите мисли ясно и убедително.

Подготовката за личностното интервю в ИТ компания изисква внимание към детайла и способността ви да комуникирате ефективно. Съчетайте проучването на компанията, изясняването на вашата мотивация и подготовката за специфични ситуации, за да направите впечатление и да бъдете успешни в намирането на работа, която отговаря на вашите очаквания и умения.

2048 1365 Code Academy

Даниела има над 6 години опит като програмист с различни видове технологии в разнообразни проекти, като инсталатори, replication server-и и cloud service-и. Последните няколко години разработва Cloud Service-и с Java и Spring. Даниела обича да преподава, защото това й дава възможност, споделяйки своите знания и опит, да помогне на своите курсисти да стартират една успешна IT кариера.

Димитър е програмист с дългогодишна практика и опит в разработката на комуникационни системи, софтуери и бази данни. Започнал е кариерата си в Институт по компютърни и комуникационни системи към БАН. Участвал е в международни и български проекти и е водил упражнения в Техническия университет в София. Участвал е в разработката на билинг системи, фискални устройства, VoIP, цифрова телевизия, аптечен и складов софтуер, игри и много други. Димитър използва C, C++, Python, Perl, JavaScript, HTML, PHP, PL/SQL, PostgreSQL, MySQL, MS SQL, Delphi. Димитър е извор на техническо познание. Той ще те подкрепя във времето, отделено за самоподготовка, винаги когато имаш въпрос или ситуация, към която не си сигурен как да подходиш.

Катя има дългогодишен опит в организирането и провеждането на бизнес обучения за умения и обучение на обучители. Тя е специалист по комуникация, работа в екип, мениджмънт и продажби. Катя ще ти даде ценни насоки за това как най-добре да презентираш своята работа, как да подреждаш и изпълняваш задачите си по приоритет, както и как с лекота да общуваш с колегите. Тези умения са точно толкова ключови за успешната ти кариера, колкото овладяването на технологиите за програмиране.

Стела е обучител с над петнайсетгодишен опит в обучението и развитието на персонал на различни йерархични нива. Специалист е в областта на обученията за формиране и подобряване на уменията за общуване и развитие на екипи. С нейна помощ ще овладееш способността да общуваш с ръководството и колегите и да задаваш правилните въпроси. Тези умения ще ти бъдат изключително полезни, когато започнеш работа като програмист. Стела е сертифицирана за треньор на групово-психодинамичен тренинг.

Александър има над 20 години опит в информационните технологии. Завършил е успешно над 25 проекта базирани на Java, JavaScript, SQL, Pl/SQL и Python технологии. В момента работи като консултант в областта на Quality Assurance и Information Security за водещи финансови институции в Европа. Сертифициран ISTQB Advanced Level, SCRUM Master, PRINCE2 и ISO27001 ISMS Information Security Lead Auditor.

Анастас е програмист с над трийсетгодишна практика. Участвал е в разработката на много проекти за телекоми, финансови институции, игри и други бизнес системи. Две години от кариерата си е бил университетски преподавател. Днес предпочита да програмира на С++, но има голям опит с Java, Python, C, Pro*C, PL и PL SQL. За него всеки език за програмиране е само още едно изразно средство, което му помага да си свърши работата. Анастас притежава умението да предава на разбираем език и най-сложната материя. За него няма тайни в програмирането и той с удоволствие ще те води в първите ти стъпки от обучението.

Валентин е Java програмист с повече от 20 години опит. Специалността му е Java & SPRING. Работил е по много и разнообразни проекти. Можеш да разгледаш Linkedin профила му за повече информация. Едно от нещата, които най-много обича, е да преподава. Успешно води курса за професия Back-end Junior Developer с профил Java в първия сезон на CODE ACADEMY и спечели симпатиите на курсистите с неподправения си стил и разбираемия начин на преподаване.

Елена е  програмист с близо седем  години професионален опит. Завършила е висшето си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“- степен Бакалавър. По време на следването си Елена е била и асистент преподавател за повече от една година – Programming Fundamentals & OOP in C++. Към днешна дата е част от екипа преподаватели към избираемата дисциплина  “Разработка на Front-End Web” във ФМИ към Софийски Университет „Климент Охридски“. Извън преподаването и програмирането, дизайнът е нещо, с което обича да се занимава през свободното си време.

Разработвала множество проекти през годините, Елена има желанието да предаде знанията си на тези, които тепърва тръгват по нейните стъпки.

Иво е софтуерен инженер с над осем години професионален опит. Завършил e висшето си образование в Технически Университет – София, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” – степен Бакалавър. Той води и обучава екипи от програмисти повече от 5 години. Работил по множество големи проекти в сферата на Blockchain, Fintech, Real Estate. Към днешна дата управлява компания за разработка на софтуер и софтуерни консултации. Има страст към високите скорости, като редовно може да го намерите на пистата, било то с картинг или личния му автомобил.

Петър е програмист с повече от 9 години опит. Определя себе си като нестандартен софтуерен инженер. Опитът му е изцяло ориентиран около Python като преминава през различни софтуерни проекти в пътя си дотук. Стартира работа в сектора на шега, по-време на подготовката си за държавен изпит по Финанси. От тогава досега вярва, че най-красивото нещо на професията на програмиста е, че можеш да учиш всеки ден и, колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че имаш още много за учене. Да решава бизнес проблеми посредством програмни решения е нещото, което го кара да се усмихва всеки ден. Споделя, че когато получава предложение да води курс в Code Academy, не се и замисля, а се съгласява да влезе в това предизвикателство веднага. “Изключително важно е да трупаш знания, но е дори по-важно да ги споделяш с хората, които имат интерес към тях.”

Светлана е специалист с Java и Spring, но познава още езиците C, C++, VB, JS, HTML, CSS и SQL. Има над 5 години професионален опит в разработката на различни проекти. “Обичам да преподавам, защото помагайки на младите колеги да развият уменията си в разработката на софтуер, успявам да организирам и систематизирам по-добре собствените си знания. По този начин израстваме заедно!“ – казва тя. Опитът й като лектор е повече от 10 години, като в момента освен водещ на модула Spring Boot, тя преподава и в ТУ София – университетът, в който е придобила бакалавърската си степен в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Стефан е софтуерен архитект, с повече от девет години практически опит като програмист. Той има отлични познания в богат пакет от технологии, сред които Java и Spring. Стефан е вдъхновяващ и обича преподаването, с което се е занимавал също, като хоноруван асистент в ТУ София. В свободното си време чете, плува и играе комютърни игри. От него ще можеш да почерпиш целият извор от знания, който ти е нужен за твоята кариерна реализация.

Йо има повече от 12 години опит с управление на проекти и екипи. Проектът Code Academy e без съмнения нейният най-любим сред тях. Срещата от близо с програмирането и хората, които са или искат да станат програмисти, тя счита за преломен момент в кариерата си. Поради липса на по-подходящо сравнение, ще сравним този момент с любов от пръв поглед 😊 За нея няма нищо по-хубаво от това да вижда как обучаващите се в академията постигат целта си – да се реализират след края на обучението. И тя работи с цялото си същество в тази посока.

Ани е ентусиазирана и силно мотивирана личност. Има икономическо образование, но страстта й е динамичната работа в областта на човешките ресурси. Обича да комуникира с будни и образовани хора и целта й е да улесни навлизането им в ИТ сектора, като насърчава прогреса и успеха им. Тя е човекът, който ще върви редом с теб по време на обучението ти и ще размаха пръст при нужда. Твоят успех е нейната мисия.

Галя има образование в областта на финансите и дългогодишно приятелство с числата, но винаги е била привлечена от работата с хора и комуникацията е нейното нещо. Работи с екипа на академията по различни проекти от 12 години и приема проекта Code Academy като лична кауза. Вдъхновява се от възможността да подкрепи всеки, пожелал да промени живота си и да стане програмист. Готова е винаги да помогне с мотивацията на тези, които са загубили увереност и имат нужда от приятелско рамо и подкрепа.

Ваня е ментор в нашата програма. Работи като програмист от три години с Java + Spring, Golang, TypeScript + Angular. Да предава своите знания на тепърва прохождащи в сферата е нейно призвание. В свободното си време чете книги и помага на бездомни животни. Има три кучета, които е осиновила. Ваня винаги ще бъде до теб, за да ти помогне да се сбориш успешно с бъговете в кода, който пишеш.


Търсете тук