Избор на ИТ работодател в чужбина: Какво трябва да знаете за работа в друга държава

Работата в чужбина в областта на информационните технологии предоставя изключителни възможности, но изисква добра подготовка и внимание към детайлите. В тази статия ще разгледаме изчерпателно ключовите аспекти, които трябва да имате предвид, когато избирате ИТ работодател в чужбина.

1.Внимателно проучете работодателя, който сте избрали и ИТ пазара в дадената държава:

Преди да вземете решение за работа в чужбина, извършете задълбочено изследване на потенциалния работодател и облика на ИТ пазара в съответната държава. Посетете професионални събития и мрежи в тази област и проведете разговори с настоящи или бивши служители, за да получите цялостна представа за корпоративната култура и предимствата на работата в дадената компания.

Пояснение: Събирането на подробна информация за работодателя и местния ИТ пазар ще ви помогне да прецените дали това е подходящото място за вашето професионално и лично развитие. Избягвайте да четете хейтърски платформи, събиращи единствено мнения на недоволни бивши служители. 

2. Разберете повече за ИТ обществото в региона:

Проучете дали в региона, където планирате да работите, има активно ИТ общество. Този фактор е от голямо значение, тъй като включването в професионални организации и събития може да ви осигури ценни възможности за запознанства и развитие на кариерата.

Пояснение: Активното участие в местната ИТ общност ви позволява не само да обогатите знанията си, но и да изградите ценни професионални връзки в новата среда.

3. Разгледайте политиката за подкрепа на чуждестранни работници:

Преди да направите окончателен избор, проучете изискванията, програмите и възможностите, предоставяни от държавата за работници от чужбина. Наличието на ясни визови процедури, данъчни облекчения и социални гаранции е важен фактор за вашият правилен  избор на нова дестинация за работа.

Пояснение: Спазете всички необходими административни стъпки, за да се възползвате максимално от предлаганите облекчения и да осигурите безпроблемен преход към новата работна среда.

4. Проучете условията на живот и работната среда:

Когато сте в процес на избор на място за работа, не забравяйте да оцените живота извън офиса. Проучете местните климатични условия, наличието на социални и образователни услуги, както и динамиката на обществото.

Пояснение: Подготовката за социални и културни аспекти на новата среда ще ви помогне да се адаптирате по-лесно и да преодолеете евентуални предизвикателства.

5. Подгответе се за културни разлики:

Работата в нова държава често предоставя възможността да опитате нови културни елементи. Бъдете готови да се адаптирате и да научите за местните обичаи, език и комуникационни нюанси.

Пояснение: Уважаването на местните традиции и културни особености ще ви помогне да създадете позитивен имидж сред колегите и обкръжението ви.

6. Оценете възможностите за професионален растеж:

Възможностите за обучение и професионален растеж са ключов фактор при избора на работодател. Проучете какви програми за обучение предоставя компанията, какви възможности за менторство са налице и дали съществуват планове за развитие на кариерата ви.

Пояснение: Работодателите, които инвестират в професионалното ви развитие, са партньори, които ще подкрепят вашата кариера в дългосрочен план.

7. Консултирайте се с други хора, работили в чужбина:

Не пренебрегвайте ценните съвети и опит на други хора, които вече са работили в съответната държава. Разговорите с тях могат да ви предоставят реална представа и ценни насоки за успешната ви адаптация.

Пояснение: Опитът на хора, които са преживели същите предизвикателства, може да бъде източник на ценни съвети и да ви помогне в процеса на преодоляване на трудностите.

Заключение:

Изборът на ИТ работодател в чужбина е сериозно решение, което изисква внимание към детайлите. С правилна информация и анализ, вашият опит в новата държава може да бъде стимулиращ и успешен. Подготовката и адаптивността са от ключово значение за изграждането на успешна кариера в международен контекст. Работата в друга държава може да ви помогне да се развиете и обогатите не само професионално, но и личностно и да допринесе много за развитието ви. 

2560 1707 Code Academy

Даниела има над 6 години опит като програмист с различни видове технологии в разнообразни проекти, като инсталатори, replication server-и и cloud service-и. Последните няколко години разработва Cloud Service-и с Java и Spring. Даниела обича да преподава, защото това й дава възможност, споделяйки своите знания и опит, да помогне на своите курсисти да стартират една успешна IT кариера.

Димитър е програмист с дългогодишна практика и опит в разработката на комуникационни системи, софтуери и бази данни. Започнал е кариерата си в Институт по компютърни и комуникационни системи към БАН. Участвал е в международни и български проекти и е водил упражнения в Техническия университет в София. Участвал е в разработката на билинг системи, фискални устройства, VoIP, цифрова телевизия, аптечен и складов софтуер, игри и много други. Димитър използва C, C++, Python, Perl, JavaScript, HTML, PHP, PL/SQL, PostgreSQL, MySQL, MS SQL, Delphi. Димитър е извор на техническо познание. Той ще те подкрепя във времето, отделено за самоподготовка, винаги когато имаш въпрос или ситуация, към която не си сигурен как да подходиш.

Катя има дългогодишен опит в организирането и провеждането на бизнес обучения за умения и обучение на обучители. Тя е специалист по комуникация, работа в екип, мениджмънт и продажби. Катя ще ти даде ценни насоки за това как най-добре да презентираш своята работа, как да подреждаш и изпълняваш задачите си по приоритет, както и как с лекота да общуваш с колегите. Тези умения са точно толкова ключови за успешната ти кариера, колкото овладяването на технологиите за програмиране.

Стела е обучител с над петнайсетгодишен опит в обучението и развитието на персонал на различни йерархични нива. Специалист е в областта на обученията за формиране и подобряване на уменията за общуване и развитие на екипи. С нейна помощ ще овладееш способността да общуваш с ръководството и колегите и да задаваш правилните въпроси. Тези умения ще ти бъдат изключително полезни, когато започнеш работа като програмист. Стела е сертифицирана за треньор на групово-психодинамичен тренинг.

Александър има над 20 години опит в информационните технологии. Завършил е успешно над 25 проекта базирани на Java, JavaScript, SQL, Pl/SQL и Python технологии. В момента работи като консултант в областта на Quality Assurance и Information Security за водещи финансови институции в Европа. Сертифициран ISTQB Advanced Level, SCRUM Master, PRINCE2 и ISO27001 ISMS Information Security Lead Auditor.

Анастас е програмист с над трийсетгодишна практика. Участвал е в разработката на много проекти за телекоми, финансови институции, игри и други бизнес системи. Две години от кариерата си е бил университетски преподавател. Днес предпочита да програмира на С++, но има голям опит с Java, Python, C, Pro*C, PL и PL SQL. За него всеки език за програмиране е само още едно изразно средство, което му помага да си свърши работата. Анастас притежава умението да предава на разбираем език и най-сложната материя. За него няма тайни в програмирането и той с удоволствие ще те води в първите ти стъпки от обучението.

Валентин е Java програмист с повече от 20 години опит. Специалността му е Java & SPRING. Работил е по много и разнообразни проекти. Можеш да разгледаш Linkedin профила му за повече информация. Едно от нещата, които най-много обича, е да преподава. Успешно води курса за професия Back-end Junior Developer с профил Java в първия сезон на CODE ACADEMY и спечели симпатиите на курсистите с неподправения си стил и разбираемия начин на преподаване.

Елена е  програмист с близо седем  години професионален опит. Завършила е висшето си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“- степен Бакалавър. По време на следването си Елена е била и асистент преподавател за повече от една година – Programming Fundamentals & OOP in C++. Към днешна дата е част от екипа преподаватели към избираемата дисциплина  “Разработка на Front-End Web” във ФМИ към Софийски Университет „Климент Охридски“. Извън преподаването и програмирането, дизайнът е нещо, с което обича да се занимава през свободното си време.

Разработвала множество проекти през годините, Елена има желанието да предаде знанията си на тези, които тепърва тръгват по нейните стъпки.

Иво е софтуерен инженер с над осем години професионален опит. Завършил e висшето си образование в Технически Университет – София, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” – степен Бакалавър. Той води и обучава екипи от програмисти повече от 5 години. Работил по множество големи проекти в сферата на Blockchain, Fintech, Real Estate. Към днешна дата управлява компания за разработка на софтуер и софтуерни консултации. Има страст към високите скорости, като редовно може да го намерите на пистата, било то с картинг или личния му автомобил.

Петър е програмист с повече от 9 години опит. Определя себе си като нестандартен софтуерен инженер. Опитът му е изцяло ориентиран около Python като преминава през различни софтуерни проекти в пътя си дотук. Стартира работа в сектора на шега, по-време на подготовката си за държавен изпит по Финанси. От тогава досега вярва, че най-красивото нещо на професията на програмиста е, че можеш да учиш всеки ден и, колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че имаш още много за учене. Да решава бизнес проблеми посредством програмни решения е нещото, което го кара да се усмихва всеки ден. Споделя, че когато получава предложение да води курс в Code Academy, не се и замисля, а се съгласява да влезе в това предизвикателство веднага. “Изключително важно е да трупаш знания, но е дори по-важно да ги споделяш с хората, които имат интерес към тях.”

Светлана е специалист с Java и Spring, но познава още езиците C, C++, VB, JS, HTML, CSS и SQL. Има над 5 години професионален опит в разработката на различни проекти. “Обичам да преподавам, защото помагайки на младите колеги да развият уменията си в разработката на софтуер, успявам да организирам и систематизирам по-добре собствените си знания. По този начин израстваме заедно!“ – казва тя. Опитът й като лектор е повече от 10 години, като в момента освен водещ на модула Spring Boot, тя преподава и в ТУ София – университетът, в който е придобила бакалавърската си степен в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Стефан е софтуерен архитект, с повече от девет години практически опит като програмист. Той има отлични познания в богат пакет от технологии, сред които Java и Spring. Стефан е вдъхновяващ и обича преподаването, с което се е занимавал също, като хоноруван асистент в ТУ София. В свободното си време чете, плува и играе комютърни игри. От него ще можеш да почерпиш целият извор от знания, който ти е нужен за твоята кариерна реализация.

Йо има повече от 12 години опит с управление на проекти и екипи. Проектът Code Academy e без съмнения нейният най-любим сред тях. Срещата от близо с програмирането и хората, които са или искат да станат програмисти, тя счита за преломен момент в кариерата си. Поради липса на по-подходящо сравнение, ще сравним този момент с любов от пръв поглед 😊 За нея няма нищо по-хубаво от това да вижда как обучаващите се в академията постигат целта си – да се реализират след края на обучението. И тя работи с цялото си същество в тази посока.

Ани е ентусиазирана и силно мотивирана личност. Има икономическо образование, но страстта й е динамичната работа в областта на човешките ресурси. Обича да комуникира с будни и образовани хора и целта й е да улесни навлизането им в ИТ сектора, като насърчава прогреса и успеха им. Тя е човекът, който ще върви редом с теб по време на обучението ти и ще размаха пръст при нужда. Твоят успех е нейната мисия.

Галя има образование в областта на финансите и дългогодишно приятелство с числата, но винаги е била привлечена от работата с хора и комуникацията е нейното нещо. Работи с екипа на академията по различни проекти от 12 години и приема проекта Code Academy като лична кауза. Вдъхновява се от възможността да подкрепи всеки, пожелал да промени живота си и да стане програмист. Готова е винаги да помогне с мотивацията на тези, които са загубили увереност и имат нужда от приятелско рамо и подкрепа.

Ваня е ментор в нашата програма. Работи като програмист от три години с Java + Spring, Golang, TypeScript + Angular. Да предава своите знания на тепърва прохождащи в сферата е нейно призвание. В свободното си време чете книги и помага на бездомни животни. Има три кучета, които е осиновила. Ваня винаги ще бъде до теб, за да ти помогне да се сбориш успешно с бъговете в кода, който пишеш.


Търсете тук