Front-end или back-end? Кое да изберем?

Front-end или back-end? Кое да изберем?

В света на уеб дизайна и разработката повечето професионалисти се придържат към front или back-end през цялата си кариера. Въпреки че има много разработчици, които могат да се справят с  двата типа кодиране, те са малцинство. Повечето уеб разработчици започват да учат front-end кодиране и решават да превърнат това в своя специалност, защото се докосва до творческата им страна, тези ,пък които се занимават с back-end се наслаждават на аспектите на функционалното програмиране и създаването на уеб приложения.

Back-end уеб разработчиците често казват, че не се чувстват достатъчно креативни; освен това те не се интересуват от постоянни искания за промяна от клиенти, които са критични към това, което виждат. Тези проблеми не са толкова чести в back-end кодирането, защото повечето клиенти нe разбират какво представлява и не правят проблем стига всичко да работи. Има още едно предимство на back-end операциите и то е свързано с общата им стабилност. Като се замислите, разработката на front-end винаги е много динамична. Помните ли, когато Apple започна кампания за премахване на Adobe Flash, за да увеличи сигурността? Това накара много front-end разработчици да бързат да научат JavaScript, Canvas и CSS3.

В настоящото състояние на разработката на уебсайтове, back-end уеб разработчиците са програмистите на софтуерни приложения от миналото. Промяната, която изпитват, е много по-постепенна в сравнение с тази, с която трябва да се справят техните колеги от front-end – тя включва много нови стилове и тенденции.

Back-end уеб разработчиците винаги ще са необходими поради няколко причини. Ако вашият работодател има специално приложение за управление на разходите на компанията, тогава сървърен уеб разработчик ще ви помогне да намерите начини да се отървете от излишната информация, както и да рационализира взаимодействието на потребителя. Има много компании, които използват услугите на back-end уеб разработчиците, за да подобрят удовлетвореността  на клиентите, като използват сложни методи , за да определят конкретните действия на потребителите.

Умения на front-end разработчик

Front-end разработчиците се занимават с потребителския код на уебсайта, който обхваща визуалното и цялостно оформление на сайта. Но вниманието им не е ограничено само до това сайтът да изглежда добре. Уебсайтът също трябва да функционира по начин, който е лесен за навигация от потребителя.

Front-end разработчиците трябва да имат отлична комуникация и да могат да си сътрудничат с други хора в компанията. Те също трябва да могат да мислят мащабно и да си представят крайния продукт. Този холистичен поглед се различава от този на back-end разработчика, който често се фокусира върху различни части от сайта.

Емпатията също е важна, тъй като front-end разработчици трябва да се поставят на мястото на крайните потребители и да имат предвид всички детайли.

Умения на back-end разработчик

Ако front-end разработчиците са фокусирани върху функциите, които осигуряват уебсайта да има добра визия и да е лесен за навигация, back-end разработчиците са фокусирани върху изграждането и поддържането на инфраструктурата, която позволява на тези функции да съществуват.

Най-търсените умения за back-end разработчиците включват езици за програмиране и работа с бази данни. Техническите умения в Java®, PHP, JavaScript® и Python® са задължителни.

Освен тях, успешните професионалисти на тази позиция са аналитични и педантични. Те се чувстват в „свои води“  ,когато са изправени пред предизвикателството да намерят необходимият метод, за да направят един уебсайт едновременно напълно функционален и способен да отговори на нуждите на бизнеса.

Важно е back-end разработчиците да имат способността бързо да разкодират това, което се иска от тях. Устремът и самомотивацията са идеални характеристики за кандидатите на тази позиция.

И така, кое да избера?

Надяваме се, че имате по-добра представа относно дебата за разработчиците от front-end и back-end.

Ако се интересувате повече от естетиката, отколкото от трудните алгоритми и настройването на сложни системи, трябва да се занимавате с front-end.

Това не означава, че е лесно да бъдеш front end разработчик. За да бъдете страхотен, ще трябва да овладеете множество методи и модели. Ще ви отнеме много време, за да знаете достатъчно и да можете да допринасяте за напреднали проекти.

От друга страна, back-end разработчиците се справят малко по-лесно в началото. Ако приемем, че знаете това което трябва, кривата на обучение е малко по-плавна. Това е така, защото back end разработчиците обикновено се специализират в специфични области, докато front-end специалистите трябва да знаят всичко, свързано с HTML, CSS и JavaScript.