Специализиран курс Junior Developer със C, Python, Linux, Unix и Basic BASH – обучението с най-много задачи и проекти

На 5 юли 2021 успешно завърши курсът Junior Developer със C, Python, Linux, Unix и Basic BASH и е време да направим равносметка на изминалите 6 месеца. Без всякакво съмнение групата беше много силна. Успешно завършилите вече работят като програмисти в Strypes. Първият им работен ден беше точно 1 седмица след завършването на курса. Развълнувани сме от това развитие на нещата и искаме да ви разкажем малко повече за тези прекрасни момчета и момичета и огромната работа, която успяхме да свършим заедно с тях.

Вече споменахме, групата, която завърши, беше силна. Участниците в нея до един имаха първоначални познания по програмиране, придобити преди старта на курса. Някои от тях бяха гледали курса Въведение в програмирането на Code Academy, други бяха учили ИТ специалност в университет или училище, трети се бяха занимавали с писане на код като хоби. Наличието на стабилна основа и хомогенността на групата са основните предпоставки за нейния успех. Всички тези хора споделиха с нас на първоначалните интервюта, че програмирането им харесва, интересно им е и искат това да бъде тяхната професия за в бъдеще. Тези мотивация и хъс се запазиха през цялата продължителност на курса.

Как протече курсът?

Включените в учебния план много технологии наложиха изключително високо темпо, за да успеем да вземем и асимилираме целия материал в срок и да подготвим хората за реалната работна ИТ среда. Лекциите се провеждаха 3 пъти седмично с продължителност 3 часа на среща. Отделно имаше срещи с ментори по 1 или 2 часа седмично. Само по езика С курсистите ни решиха повече от 300 задачи (индивидуално или разделени по групи), на които в последствие написаха тестове (на BASH). По С и Python имаха както индивидуални, така и групови проекти за писане на различни софтуери. Имаха 2 много големи проекта (единият след завършването на модула па С, другият след Python) с ментори от Strypes. Всеки от проектите беше със срок на изпълнение 3 седмици и нашите възпитаници, разделени на екипи, се справиха блестящо. По С писаха back-end логика на игри, а проектът по Python беше със задание да се напише уеб скрайпър. Теоретичната част на курса покрива пет технологии и за усвояването на всяка от тях беше нужно много, много писане на код. Обучаващите се в курса минаха през всичко с високо вдигната глава и инат, че могат да се справят с всяко предизвикателство. И успяха!

В заключение можем само да кажем, че сме открили формулата на успешното обучение, след което курсистите наистина започват работа като младши програмисти. В учебния план да са включени няколко технологии, защото дори младшите програмисти никога не използват само една в работата си. Технологиите и обхватът на обучението да са съгласувани с ИТ работодател. Участниците в обучението трябва да имат стабилна основа (познания), свързана с програмиране, да са много мотивирани да успеят и всеки ден в продължение на 6 месеца да пишат код, да решават задачи и да изпълняват проекти по реални бизнес задания. Никога, никога да не се предават и да не казват „не мога“.

По тази формула успешно завършилите курс Junior Developer със C, Python, Linux, Unix и Basic BASH постигнаха желания краен резултат – дадоха старт на мечтаната ИТ кариера в Strypes.

Скъпи курсисти, вече Junior Developers, пожелаваме ви попътен вятър, много вдъхновение, много удовлетворение и никога не губете любопитството и упорството, с които влязохте в професията! Гордеем се с това което постигнахте!