Кой курс за професия бек-енд програмист да избера – със C или Java?

изображение-на-победители-професия-бек-енд-програмист

Този въпрос е много актуален сред кандидатите за курсовете на CODE ACADEMY. Двата ни курса за професия бек-енд програмист включват двумесечни модули по C или Java. По време на първата ни кампания за подбор много от кандидатите не бяха сигурни към кой от двата курса да се насочат.

На пръв поглед единствената разлика е профилиращият програмен език – дали да бъде C или Java. Съвсем разбираемо е, че изборът ви в кой от двата да инвестирате време и усилия, трябва да е информиран. Затова и ще ви дадем някои основни насоки, които да ви помогнат.

Независимо дали се сблъсквате с програмирането за първи път или имате опит с други програмни езици, ще ви бъде интересно да прочетете тази статия. Надяваме се също тя да ви бъде полезна при избора на курс в CODE ACADEMY.

C или Java да изберете в курс за професия бек-енд програмист? И двата са добра идея!

Можете да се създавате голямо разнообразие от софтуер

Практически всичко може да бъде написано с помощта на един от двата езика.

„Езикът за програмиране е просто едно изразно средство. От качествата и уменията на програмиста зависи как и за какво ще го използва“.

Това е казвал неведнъж Анастас Асенов, програмист с повече от 30 години опит и лектор в CODE ACADEMY. И нашите курсисти доказаха това на практика в своите първи проекти.

Отличен избор са за основен програмен език

Нито С, нито Java могат да бъдат описани като лесни за научаване. Най-вече за кандидат-програмисти, които нямат никаква основа и опит. И двата езика имат сравнително малко на брой ключови думи: С има 35, а Java-50. Запомнянето на синтаксиса им няма да ви затрудни. Но за да се научите да използвате тези ключови думи се изисква много учене и много писане на код.  

Това, което е сигурно – и двата езика ще ви дадат много добър поглед върху основни концепции в създаването на софтуер. Те са много добър избор, с който ще поставите солидни основи. В последствие ще ви бъде много по-лесно да продължите да учите нови програмни езици.

Програмистите в световен мащаб ги харесват и пишат на тях

C и Java са общоцелеви езици за програмиране.  Не са най-модерните, но все още са сред най-популярните, защото дават много възможности на програмистите, които пишат на тях. Освен това имат много библиотеки с готови кодове, които изключително улесняват разработчиците.   Според класацията на Jaxenter за месец май 2020 С е на първо място по популярност, а Java на второ.

Работодателите в ИТ сферата търсят програмисти, които могат да пишат на тези езици

Както вече споменахме, нито C, нито Java са сред най-новите програмни езици. Те са използвани в разработката на много известни софтуерни продукти, които са от дълги години на пазара. Да, технологиите се променят бързо, но работещите и качествени софтуери не остаряват и не се изхвърлят. Те постоянно се оптимизират, кодът се развива и се подобряват, за да отговарят на новите изисквания на бизнеса. 

Няма как обаче да бъдат пренаписани изцяло и модернизирани до степен, че да изчезне връзката с първоначалния вариант. Стабилните софтуерни компании търсят програмисти, които биха могли да разберат и този първоначален вариант на техния софтуерен продукт.  Затова и търсенето на добри програмисти с един от тези два езика е винаги актуално.

В нашите курсове обучаваме бъдещите програмисти да четат и оценяват кода на своите колеги. Защото всеки програмист, преди да напише 100 реда код, трябва да е прочел поне 10 000 реда код от проекта. Работим с курсистите върху оформянето на кода и неговата четливост, защото рано или късно кодът се чете от новопостъпващи програмисти. Ако той е сложен и объркващ, това води до големи загуби на време и ресурси.

В заключение ще ви повторим очевидното. И двата курса на CODE ACADEMY за професия бек-енд програмист са еднакво перспективни. Перспективни са за сериозните кандидати, готови да положат необходимите усилия да се учат. Да си програмист значи да си способен бързо да се адаптираш към промяната.

Както С, така и Java ще ви дадат солидна основа да се учите и адаптирате към всякакви предизвикателства, които професията ще постави пред вас. Не забравяйте, че успешно завършилите CODE ACADEMY курсисти получават шанс за професионално развитие. Разгледайте условията, при които можете да се включите в курсовете, които предлагаме.

Нашите курсове:

Курс по програмиране за професия Back-end Junior Developer със SQL, PL/SQL, Pro*C и C

Курс по програмиране за професия Back-end Junior Developer със SQL, PL/SQL, Embedded SQL и Java