Как да избера IT компанията в която искам да работя

Как да избера IT компанията в която искам да работя

Казват, че няма да работите нито ден, ако обичате работата си. Намирането на правилната ИТ компания и подходящата за вас роля може да е трудна задача. Това не означава да търсите най-атрактивната позиция или заплата. По-скоро става дума за избор на правилната компания, в която да се развивате, да се обучавате и да се наслаждавате на работата.

Когато избирате компания, трябва да имате предвид как приемането на настоящата оферта се отразява на намирането на следваща работа и най-вече дали ще помогне за по-нататъшни перспективи за кариера в бъдеще.

 

Етап на растеж

Преди да се присъедините към компания, проверете етапа й на развитие и свързаните с нея предимства и недостатъци.

 

а) Етап на основаване

Присъединявате се към компания, която е в начален етап на основаване. Предимствата са, че можете да имате повече отговорности и да развиете по-широка гама от умения, вместо задълбочен опит в която и да е конкретна област. Този етап обаче, е несигурен и няма гаранция, че ще получите нужното внимание и обучение. Ако обичате експериментите, винаги може да се присъедините към ИТ компании в този етап, но трябва сте готови за всички предизвикателства.

 

б) Етап преди растежа

Вие се присъединявате, преди компанията да нарасне експоненциално и знаете какво работи най-добре за нея и как да я подобрите, като същевременно поддържате стабилност. Ако имате пет до десет години опит зад гърба си, можете да помислите дали да се присъедините към ИТ компании в този етап, тъй като ще сте по-опитни от другите и дори има вероятност да ръководите екип.

 

в) Етап на развитие

Компанията започва да се развива по време на този етап. Когато се присъедините към организация в този период научавате за разширяването на продуктовите линии и работите с разширяващ се екип.

 

г) Установени компании

Изгодно е да се присъедините към тези утвърдени компании, тъй като те са по-стабилни и имат множество текущи проекти. По този начин, ако не се чувствате комфортно с определен проект, можете да преминете към друг в рамките на същата организация, вместо да търсите нова позиция. Освен това тези компании имат по-ефективно управление и по-висока стойност на марката.

 

И така, ключът е да разберете кой етап от компанията отговаря на вашата цел и как ще ви подготви за следващата работа.

 

Балансът работа-личен живот

Въпреки че ИТ компаниите са известни с трудни задачи и работни процеси, изборът на правилната компания и позиция може да доведе до подходящ баланс между работата и личния живот.

Докато традиционното работно време е от 9ч до 17ч, много ИТ компании сега искат служителите им да работят по-интелигентно, отколкото повече. Тази концепция се изразява в по-малко часове, гъвкави графици и работно време, стига да допринасяте за компанията.

Например, много компании като Apple, Adobe и Amazon имат дистанционни възможности. Компаниите също стават все по-иновативни, когато става въпрос за балансиране между работата и личния живот.

Google, например, използва метод, наречен One simple thing  или „Едно просто нещо“ като част от стратегията за баланс между работа и личен живот. В този подход всеки служител избира конкретно нещо, което би искал да направи под формата на цел. След това началникът гарантира, че служителите могат да постигнат целите си (като например да тръгнат от офиса по-рано веднъж седмично).

Колкото по-добър е балансът между работа и личен живот, толкова по-щастливи ще бъдете и вие.

 

Определете технологичната ера на компанията

Можете да предвидите каква ще бъде технологичната фирма в зависимост от ерата, в която е създадена.

 

а) Pre-Millennial ера

Тези компании са създадени преди “.com” периода и са имали най-добър баланс между работа и личен живот. Средната възраст на служителите е по-висока, поради което работното време е по-гъвкаво. Тези компании обаче предприемат иновации бавно и са с по-малко възможности за растеж.

 

б) Компании от поколение Z

Тези компании са създадени след Голямата рецесия през 2008 г. и следват правилото за упорит труд. В тях човек може да получи възможността да работи по страхотни проекти и имат добър потенциал за развитие.

 

в) Millennial компании

Тези компании са основани на фона на “.com”  срива и финансовия спад. Tе се намират между фирмите от “Pre-Millennial”и Generation Z, имат по-добър баланс между професионалния и личния живот от стартиращите фирми, но работата при тях е свързана с повече стрес спрямо компании от друга ера.

 

Определете конкурентите на ИТ компаниите

Проверете дали компанията е монополна или има конкуренция.

Компании с монопол като (Microsoft по отношение на OS или Google по отношение на търсенето) имат изключително много ресурси и могат да предложат различни предимства на служителите си, дори и да не развиват основния си бизнес.

Това е така, защото ще отнеме много време на всеки конкурент да възпроизведе същите продукти и резултати, следователно тези компании все още могат да генерират много приходи.

Компаниите които имат силна конкуренция (като Apple и Samsung) обикновено имат строги правила за работа. В резултат на това служителите трябва постоянно да работят усърдно, да се развиват, да се обучават и работят над различни иновации, за да останат една стъпка пред конкуренцията.

Следователно ще има дълги работни часове, а летвата на очакванията се вдига постоянно. Въпреки това, за някои хора тази среда е по-продуктивна, тъй като се учат по-бързо, като работят в силно конкурентна и интензивна среда.

Човек също трябва да внимава за фирмената култура, възможностите за обучение (дали те ще повлияят по-добре на автобиографията ви) и други предизвикателства или бонуси.